Проектът е свързан с емблематични за Пловдив недвижими културни ценности

...
Проектът е свързан с емблематични за Пловдив недвижими културни ценности
Коментари Харесай

Шефът на НИНКН: Приключи времето на едноличните и на непрозрачните решения

Проектът е обвързван с емблематични за Пловдив недвижими културни полезности – комплицирани и огромни обекти, които изискват висока подготвеност при проектирането и осъществяването. Избраният способ за възлагане е инженеринг.

Процедурата, по която община Пловдив кандидатства по оперативната стратегия, се назовава „ Развитие на туристически атракции “. Определянето на археологическия комплекс „ Небет тепе “, на античната Източна врата на Филипопол, на Бакаловата и на Баятовата къщи от Възраждането като „ туристически атракции “ е неуместно за българската културна памет и за най-стария град в Европа.

Факт е, че подписах мнението на НИНКН за плана за подобект „ Анастилоза, консервация, реституция и експониране на древен комплекс „ Източна врата “ на Филипопол “ на 29 ноември 2021 година Същия ден документът е изпратен на министъра на културата с предложение да съгласува плана.

Факт е, че за подобекта „ Консервация, реституция и експониране на археологическия комплекс „ Небет тепе “ – зеленина и археология “, научният началник на археологическите изследвания София Христева е внесла на 30 септември 2021 година несъгласие до служебния министър на културата, че планът е в прорез със Закона за културното завещание. Според археолога планът не е съгласуван с археологическите изследвания през 2016 и 2017 година, а е направен въз основа на план отпреди 15 година В мнението се споделя: „ Съставителите на този план не съблюдават и/или не познават Закона за културното завещание. Не са осведомени и/или подценяват мненията и заданията към плана, който приготвят. Не демонстрират почитание към археологическата просвета и археолозите като учени и към Археологическия музей в Пловдив като институция “.

За да бъде координиран, този план би трябвало да бъде модифициран.

Факт е, че археологът отхвърля да подпише плана за подобекта „ Реконструкция на детайлите от техническата инфраструктура и благоустрояване на подходи към археологически комплекс „ Небет тепе “ по същата причина, както и в горния случай - планът не е съгласуван с археологическите изследвания през 2016 и 2017 година, които се реализират с финансовата поддръжка на „ Америка за България “.

Решението на проблема е в пълномощията на шефа на Регионалния археологически музей – Пловдив и на Община Пловдив. НИНКН няма такива пълномощия.

Двата плана - за подобектите Баятова и Бакалова къщи, са забавени със 7 работни дни след крайния период 23 декември 2021 година Забавянето е вследствие на подозрения за нарушени авторски права, което наложи спомагателни инспекции. В началото на идната седмица мненията ще бъдат изпратени на министъра на културата.

Смесване на отчасти правилни и изцяло подправени „ обстоятелства “, както във вашата обява, е прийом на пропагандата.

Качествените медии се придържат към правилните обстоятелства.

Ето още правилни обстоятелства:

Когато в края на юли 2021 година поех поста на шеф на НИНКН след извоюван конкурс, заявих недвусмислено, че Институтът ще си върне ролята на страж на съкровището – българското недвижимо културно завещание, което съзнателно или от непросветеност се унищожава от години. Това и върша. Това вършим всички в НИНКН.

От август 2021 година институтът съгласува всеки план за интервенция след деликатна и подробна инспекция и прецизна оценка, тъй че недвижимите културни полезности да не бъдат омаловажавани до „ атракции “ с унищожена историческа стойност. В близкото минало има десетки образци за такива безчовечен дейности и обезобразени монументи на културата.

Бившият министър на културата Вежди Рашидов сведе под санитарния най-малко специалистите на НИНКН, като че ли с желание да закрие института. Бившият шеф на НИНКН, назначен от Рашидов, заемаше поста години наред без конкурс - до встъпването ми в служба след извоюван конкурс.

Експертите на НИНКН са свръхнатоварени, тъй като към 50 души носят отговорността за към 40 000 обекта на недвижимото културно завещание, в това число за мненията по плановете за интервенция. Това е повода да предложа нова конструкция и увеличение на експертния състав на института.

Регионалното звено на института в Пловдив и всички звена в страната са закрити преди десетилетия по неразбираеми аргументи. Само един главен специалист приготвя мненията за големия брой обекти на културното завещание в Пловдив.

Голяма част от плановете за интервенция по обекти от недвижимото културно завещание в България са с доста неприятно качество. Заради това към този момент са изгубени необратимо стотици скъпи монументи на отминалото време. Аргументът „ да не загубим пари от Европейски Съюз “ е неплатежоспособен пред заплахата да загубим културно завещание поради некадърни планове.

Странно е, че община Пловдив е избрала точно метода инженеринг. Това значи, че планът и осъществяването на реставрацията, консервирането, адаптирането и социализирането на обектите в археологическия комплекс „ Небет тепе “ са изцяло подвластни от строителната компания-изпълнител. В България са необичайност строителните компании с такава специализация. Но има потресаващи образци за заличаване на монументи на културата от строителите.

В международната процедура методът „ инженеринг “ е доста противоречив, тъй като строителят диктува на проектанта какво и по какъв начин да прави и то е съобразено единствено с интереса на строителя. Интересът на строителя е да обезпечи минимално качество на оптималната цена. По тази причина инженерингът е неуместен способ, когато става дума за опазването на културно завещание. Инженерингът в реставрацията е процедура на неяснота и безконтролност, а евентуално и на корупция.

Що се отнася до финансовата поддръжка за археологическите разкопки от „ Америка за България “, НИНКН с подготвеност ще осведоми всяка организация за всеки план, който тя поддържа финансово. И за качествените планове, и за неприятните.

Една от първите ми срещи като шеф на института беше с основните архитекти на общините от НСОРБ. Постигнахме единодушие, че неприятните практики от предишните години би трябвало да бъдат прекъснати. Вярвам, че всички сътрудници са били толкоз откровени в тази решителност, колкото и аз. Впрочем с сътрудниците сме в непрестанен контакт.

Оставям без коментар клеветите за ползи на брачната половинка ми в 5-те пловдивски плана. Те също са измислица. Фактът е, че брачната половинка ми, арх. Бакалова, беше през 2020 година един от основателите на петиция против процедурата инженеринг за „ Небет тепе “ и Източната врата.

Бих бил благополучен, в случай че съзнателният метод, по който отразявате анонимни доноси, употребявате и с цел да участвате като публичен стожер в опазването на недвижимото ни културно завещание. В НИНКН завърши времето на едноличните и на непрозрачните решения. Мисията на института е да опазва недвижимото културно завещание.

Арх. Петър Петров,

шеф на Националния институт

за недвижимо културно завещание
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР