Проектът е реализиран от Столичната община и А1Като част от

...
Проектът е реализиран от Столичната община и А1Като част от
Коментари Харесай

Интернет Wi-Fi зони са изградени в три парка на София

Проектът е осъществен от Столичната община и А1

„ Като част от тактиката за цифрова промяна на София на кмета Фандъкова осъществяваме редица планове за превръщането на столицата в по-умен град. От основно значение за това е свързаността. Изградихме четири нови Wi-Fi зони с интернет за жителите и гостите на София в три от най-посещаваните паркове на града. “ Това заяви през днешния ден зам.-кметът на Столична община по направление „ Дигитализация, нововъведения и икономическо развиване “ Генчо Керезов.

Две от зоните с безжичен интернет са в Южния парк – до входовете от страна на ул. „ Бяла църква “ и ул. „ Нишава “. Другите местоположения, в които посетителите могат да употребяват свободно Wi-Fi, са „ Борисовата градина “ и „ Докторската градина “.

Чрез построените станции се обезпечава безвъзмезден интернет за софиянци и гостите на столицата. Осигуряваме непрекъснатост на интернет връзката, която надгражда предходния план WiFi4EU. Проектът е дело на Столична община взаимно с А1.

Проектът включва също и специфична начална страница, която ще се зарежда на всеки смарт телефон при потребление на Wi-Fi мрежата в тези зони и ще дава информация за идни събития от културния и спортния живот на града. В основата на плана е софтуерната услуга А1 Smart Net, която обезпечава безжичен достъп до интернет и разрешава основаването на специфична начална страница при влизане в обсега на Wi-Fi зоните. В осведомителната страница потребителите на безплатните Wi-Fi зони могат да филтрират анонсите по локация, интервал и категория – музика, кино, спектакъл, изкуство, спорт и други

„ Достъпът до Wi-Fi в парковете на София е един различен метод за работа навън. Новата действителност на офиси в домашни условия към този момент има опция в София – измежду природата. Всичко това е добра предварителна защита против провокациите пред здравето на хората, – уточни също Керезов. – Подобна е практиката в умните градове по света “ – каза също Керезов. Той даде образец с Южна Корея.

На А1 Smart Net са основани и построените в столицата 22 точки за безжичен достъп по самодейността на Столична община, част от рамката на Европейската комисия WiFi4EU, насърчаваща свободния обществен достъп до безжичен интернет. Те обезпечават безвъзмезден Wi-Fi интернет от 100 Mbit/s в региона от улица „ Витошка “ (църквата „ Св. Неделя “) до Националния замък на културата и Моста на влюбените.

При новостартираните Wi-Fi зони са употребявани общо 40 устройства за обезпечаване на свободен достъп до интернет за жителите. Те са особено създадени за приложимост в открити пространства и са устойчиви на прахуляк, влага, удар и трептения. Технологията разрешава от Wi-Fi мрежата да се възползват над 10 000 потребителя по едно и също време при висока натовареност на ползване на интернет.

В допълнение, в една от Wi-Fi зоните в Южния парк е сложена и новаторска Wi-Fi пейка, със особено слънчево зареждане. Пейката ще дава опция на жителите и гостите на София да заредят смарт телефона си и да употребяват свободно Wi-Fi интернет по време на разходка или работа навън наоколо до пейката.

Проектът е осъществен от профилираната в планиране на умни артикули за градска среда италианска компания Vinto Urban и компанията за железни решения MBM Metalworks. Vinto Urban възнамерява да открие развоен център в София по самодейност на Столичната община и Българската организация за вложения, част от дълготрайната политика на Столичната община за привличане на високотехнологични компании и решения в града.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР