Проектът е разработен в отговор на провежданата политика на Община

...
Проектът е разработен в отговор на провежданата политика на Община
Коментари Харесай

Община Хасково започва изпълнението на дейностите по проект „Преход към климатично устойчиви общности“

Проектът е създаден в отговор на провежданата политика на Община Хасково, в която намаляването на енергийното ползване, подобряването на общинската инфраструктура, повишението на качеството на живот и устойчивото развиване са сложени като съществени цели.

Проектът се реализира по Програма „ Опазване на околната среда и климатични промени “, с програмен оператор Министерство на околната среда и водите.

Той се осъществя от Община Хасково в партньорство с Oбщинa Стамболово, Община Маджарово и Интернешенъл Девелопмънт Норуей Апелативен съд, Норвегия, които взаимно ще осъществят поредни действия, които ще покачат опцията на българските общини да организират устойчиви политики за понижаване на излъчванията и адаптиране към изменението на климата. Днес сътрудниците по плана общините Хасково, Стамболово и Маджарово дружно показаха дейностите, които ще бъдат изпълнени през идващите 22 месеца.

Проектът „ Преход към климатично устойчиви общности “ е естествено продължение на изпълнявания досега план „ Рехабилитация и рационализация на системи за улично осветяване на община Хасково “. Предстои да бъдат приложени новаторски пилотни ограничения в региона на енергетиката и екологията, с краен резултат понижаване на излъчванията от парникови газове и популяризирането на екологични софтуерни решения в всекидневието на жителите на територията на общините Хасково, Стамболово и Маджарово.

Първата мярка е интеграция на зелен водород към постройката на Дом за остарели хора „ Кенана “ в Хасково. Предвидено е да се интегрира атомна система към котелното стопанство на Дом за остарели хора „ Кенана “, дружно с хибридна фотоволтаична система. Водородната система е софтуерно решение за произвеждане на водород и О2 посредством електролиза на вода. Системата разрешава производството на високоенергийно гориво на място, реализация на  спестовност на стандартното гориво с към 40% и понижаване на нездравословните излъчвания – SO2 (серен диоксид) с до 30%, CO2 с до 30%, NOX (азотен диоксид) с до 25%, PM (фини прахови частици) с 6 до 8 пъти. Ще се достави и инсталира и хибридна фотоволтаична система за отопление от сила от възобновими (ЕВИ), която ще бъде проектирана по метод, гарантиращ потреблението на Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС) единствено за лично ползване. Важен аспект от осъществяването на активността е опцията за потребление на екологично чиста сила, с което да се редуцират излъчванията на парникови газове и други нездравословни излъчвания за околната среда на територията на общината.

Втората мярка планува въвеждане и инсталиране на слънчеви системи за битово горещо водоснабдяване в 3 детски градини в с. Динево, с. Малево и с. Узунджово на територията на община Хасково и детска градина „ Звездичка “ с пет филиала на територията на община Стамболово.

Третата мярка е обвързвана с създаване на зелена инфраструктура за понижение на количеството на отичащите се поройни дъждове с помощта на естествената дарба на задържане и усвояване, свойствена на растителността и почвите. Ползите от зелената инфраструктура в този случай включва и поглъщането на въглерода. Тук са включени дейностите:

– Засаждане на 500 люлякови фиданки в югоизточния завършек на Младежки рид (Ямача. Предвиденият терен за залесяване е накривен, с югоизточно ревю. Почвата е бедна и силикатна. Рекултивацията на терена с люляк ще разреши задържане на почвата и попречване на ерозията. Мярката ще докара до опазване на биоразнообразието, хващане на нездравословните субстанции от атмосферата и намаляване на климатичните промени. Предвидената активност дава отговор на провокациите на протичащите климатични промени и тяхното минимизиране и ще способства за осъществяване на третият приоритет на ПИРО – Хасково 2021-2027, стратегическа цел „ Развитие на зелени вложения и кръгова стопанска система, енергиен преход и други “

– Озеленяване на кръгово кръстовище и зацветяване с рози на паркови площи в град Маджарово.

Другите действия, включени в плана, плануват създаване на институционален потенциал на общинско равнище за сполучливо осъществяване и ръководство на дейностите и ограниченията в региона на смекчаването и акомодацията към промените на климата и създаване на стратегически документи на общинско равнище, които обезпечават синергичен метод във връзка с политиките за околна среда. Целта е да се обезпечи използването на нов интегриран метод на обмисляне и отчитане на дейностите в региона на силата и климата, като съвмести политиките сред общините. Общата стойност на плановото предложение е 914 591.72 лева, а срокът за осъществяване е 24 месеца.

Проектното предложение се извършва по процедура BGENVIRONMENT-4.004 Открита покана № 3 „ Климат “ по Програма „ Опазване на околната среда и климатични промени “, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014- 2021.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР