Проектът Dream Space в София е първата стъпка към осигуряване

...
Коментари Харесай

Албена Спасова, Microsoft: Учениците създават нашето бъдеще, затова е важно да ги подкрепим


Проектът Dream Space в София е първата стъпка към обезпечаване на опция за всички да видят силата на цифровите технологии и STEAM образованието, споделя Албена Спасова, управител „ Образование ” в Microsoft за Централна и Източна Европа
(снимка: персонален архив)

„ Вярваме, че точно учениците са тези, които основават нашето бъдеще, по тази причина е значимо да ги подкрепим с всички нужни принадлежности, запаси и благоприятни условия ”, показа в изявление Албена Спасова, управител „ Образование ” в Microsoft за Централна и Източна Европа. Тя приказва за Dream Space България – образователен STEAAM център, който предлага завладяващи и основани на научни проучвания прекарвания на всички български възпитаници и учители изцяло гратис. Тази форма на образование би трябвало да е налична за всички в страната, а Dream Space е първата стъпка към обезпечаване на опция за всички да видят силата на цифровите технологии.

Г-жо Спасова, бихте ли могли да споделите повече информация по отношение на STEAM като повсеместен учебен метод? Какво съставлява и с какво се разграничава от образователния развой, с който всички ние сме привикнали през годините? Какви са изгодите от него?

STEAM образованието получава името си от научните области, върху които се концентрира – просвета, технологии, инженерство, изкуства и математика. STEAM програмата е характерен метод на преподаване и учене, който съчетава изброените научни области с уменията, които те изискват и стимулира учениците всекидневно да развиват своите умения за решение на проблеми. Този метод разрешава на децата да бъдат любопитни, да търсят и откриват креативен решения на проблеми, да развиват своите социално-емоционални умения, като в същото време им оказва помощ да схванат по какъв начин уменията и настройките, които построяват в учебно заведение, се придвижват в действителния живот. Развивайки техните твърди и меки умения, програмата STEAM приготвя учениците за кариерния им път за специалностите на бъдещето.

Технологиите се развиват с извънредно бързи темпове и трансформират професионалната среда. Очаква се през идващите години забележителна част от специалностите, свързани с следене и събиране на данни, докладване и други повтарящи се задания, да бъдат изцяло автоматизирани в резултат развиването на AI технологиите. Има обаче някои меки умения, които компютърът не може да възпроизведе. Такива са работата в екип, творчеството, бързата акомодация към измененията в средата и други. Именно тези умения развива STEAM образованието още в ранна възраст.

Някои учебни заведения в България към този момент разполагат със STEAM центрове. Защо решихте да отворите Dream Space център в София?

Вярваме, че точно учениците са тези, които основават нашето бъдеще, по тази причина е значимо да ги подкрепим с всички нужни принадлежности, запаси и благоприятни условия за учене, посредством които те могат да развият нужните умения и пълномощия, с цел да изградят бъдещето.

Dream Space България е образователен център, който предлага завладяващи и основани на научни проучвания прекарвания на всички български възпитаници и учители изцяло гратис. Тази форма на образование би трябвало да е налична за всички в страната, затова Dream Space в София е първата стъпка към обезпечаването на опция за всички да видят силата на цифровите технологии и STEAM по вълнуващи нови способи, а също и решаващата роля, която тези области имат и ще продължат да имат в бъдеще. Станахме очевидци на доста огромно търсене на програмата. Само за месец Dream Space посрещна над 500 възпитаници от цялата страна.

Това е приказен план и фактът, че единствено 3 дни след старта имахме изцяло резервирана стратегия до края на календарната година, приказва самичък за себе си.

Благодарение на нашите работилници предоставяме на учебните заведения взор върху това по какъв начин наподобява ефикасното преподаване и ученето в STEAM със личните им възпитаници. Освен това им предоставяме и нужните запаси и поддръжка за прекачване на методологията на Dream Space в техните лични класни стаи, в техните лични STEAM центрове.

Какви са задачите на Dream Space и по какъв начин смятате да ги постигнете?

Нашата съществена цел и задача в Microsoft е да дадем опция на всеки човек и организация на планетата да реализира повече. Цялото прекарване в Dream Space центъра е предопределено да отразява тъкмо тази задача.

Dream Space има за цел да показа на учители, възпитаници и родители новаторски STEAM работилници, в които ученикът е в центъра на образователния развой. STEAM образованието развива характерни познания, умения, държание и полезности, които оказват помощ на учениците да откриват и основават усъвършенствани решения. Всяко прекарване в Dream Space се основава на философията, че „ ученикът е в центъра на образователния развой ” и слага обучаемите в ролята на откриватели.

В Dream Space учениците употребяват новаторски, завладяващи и занимателни технологии като виртуална действителност, Micro:Bit, MakeCode Arcade, роботи Sphero Edu, Arduino и Minecraft: Education Edition, с цел да основават бъдещето. Освен това, с цел да може вълнуващото прекарване в Dream Space да има дълготраен резултат върху мотивацията, упоритостта и проактивността на учениците, всеки клас избира лична задача, която да извърши като екип. Подробностите, кои задачи и за какви цели е най-подходящо да бъдат показани на учениците, се прецизират авансово с преподавателя. В края на образователната година класове от цялата страна, приключили своите задачи, ще показват напредъка си в STEAM уменията на Годишните награди Dream Space.

Този тип прекарване ще усъвършенства STEAM уменията и изчислителното мислене на децата и учителите, дружно с значими социално-емоционални умения като емпатия, креативност, етично взимане на решения и съдействие.

STEAM центърът е основан с помощта на взаимното Ви партньорство с Telelink Business Services. Има ли бизнесът място в междинното обучение и до какъв брой съгласно вас е значимо той да взе участие в образованието на децата?

В България имаме над 565 000 възпитаници, разпределени допълнително от 2 000 съществени и междинни учебни заведения, които учат просвета, технологии, инженерство, изкуства и математика посредством STEAM образование. Тъй като нашите деца са създателите на нашето бъдеще, наша отговорност е да ги научим по какъв начин да развиват своите умения и пълномощия, с цел да развият бъдещи умения за работа. Впечатлени сме да забележим по какъв начин учители и шефове вземат участие в нашите уъркшопи със своите възпитаници и сме щастливи, че получаваме доста запитвания за това по какъв начин да пресъздадат преживяването Dream Space в техните учебни заведения.

През последните няколко години станахме очевидци на това по какъв начин просветителната система в България непрестанно се трансформира. По какъв метод Dream Space Център и STEAM образованието се вписват във всички тези промени? Работите ли взаимно с Министерството на образованието?

Dream Space демонстрира ангажираността на Microsoft към българската просветителна система и обществото, част от които сме повече от 20 години. Център за STEAM образование е стъпка напред, място където всеки преподавател и възпитаник може да изживее науката и технологиите по неповторим метод.

Dream Space е и следващата стъпка, част от партньорството ни с Министерството на образованието в България. Заедно създадохме пространство за всички възпитаници и учители от K12 да поддържат връзка с нововъведенията и да придобият цифрови умения. 1,2 милиона възпитаници и учители към този момент имат неповторими сметки и профили, с цел да влязат като екип в която и да е от системите и платформите, употребявани от министерството и учебните заведения. Класните стаи на Microsoft Teams за всеки клас се дават автоматизирано.

Заедно с Telelink Business Services успяхме да създадем „ Дигитална раница ” – платформа, посредством която учебните заведения да ръководят всички свои действия с възпитаници и родители.

Безопасността на учениците е в основата на всички решения, които създадохме дружно. Ние оставаме ангажирани да работим в тясно съдействие с Министерството на образованието, както и с по-широкия учебен бранш, с цел да подкрепим учениците и преподавателите, и с цел да подсигуряваме, че учебните заведения ще останат подкрепени, придобивайки цифровите умения, нужни за работните места на бъдещето.

Учениците са подготвени за образованието от ново потомство, само че съумяват ли учителите да бъдат в крайник с новостите? Какви дейности предприемате, с цел да улесните преподавателите?

Това, което отличава Dream Space, е методът към ученето. Нашият център предлага образователни прекарвания освен за учители, само че и за общности, с цел да подобрят техните STEAM умения и изчислително мислене, предизвиквайки ги да търсят решения за действителни проблеми. Този изобретателен метод има силата да провокира любознание у децата, да разпали въображението и да подтикне към интерес за взаимосвързаността на нещата.

В Dream Space демонстрираме на процедура по какъв начин може да наподобява ефикасното учене и преподаване в STEAM. Учителите записват задачите си класове, с цел да ни посетят. Те споделят с нас образователни цели най-малко по два предмета, за които желаят да видят проява, по какъв начин могат да бъдат реализирани от всеки от личните им възпитаници по време на прекарването Dream Space.

Създадохме това преживяване, с цел да подпомогнем учебните заведения да си показват по какъв начин могат да употребяват своите STEАM центрове по-ефективно и да вкарат метода Dream Space, който да работи в класната стая. За да надградим образователния опит, стартираме бюлетин Dream Space, Академия за учители Dream Space и Dream Space TV – всички ориентирани към подкрепяне на учителите да изградят своя лична процедура към дейно преподаване и учене в STEAM и целеустремено развиване на умения от 21-ви век.

Срещнахте ли компликации при представянето на STEAM образованието пред родителите на децата? Как успяхте да ги преодолеете?

Използваме разнообразни подходи, с цел да предизвикаме учениците да употребяват своята креативност и да основават решения с ръцете си. Във всяка работилница имаме детайл на изкуство и насърчаваме децата да учат посредством занимания и игри. Обратната връзка, която получаваме от децата, ни демонстрира, че те си потеглят с по-добра визия по какъв начин и за какво да работят в екип, задоволство от функциите си в научните екипи и неспокойствие, тъй като сами са програмирали компютър да сътвори решение на даден проблем. Родителите се радват да видят, че децата им елементарно усвояват цифрови познания и са наясно, че цифровите умения, които децата им получават, ще създадат бъдещото им обучение и работа сполучливи.

Комуникираме си с сътрудници за способи, по които можем да се съсредоточим повече върху потребностите на децата и ще включим техните препоръки в бъдещи прекарвания, които организираме за класните стаи.

STEAM образованието се нуждае от много по-различни образователни запаси от просто учебници, което се трансформира във финансов проблем за българските учебни заведения. По какъв метод помагате за неговото превъзмогване?

Осъзнаваме, че STEAM образованието слага доста възпитаници в неравностойно състояние спрямо техните връстници, защото може да им липсва технологията или свързаността, с цел да извършват работата в клас от учебно заведение или у дома. Справедливостта в образованието е основна в нашата работа и ние изследваме разнообразни разновидности, с цел да помогнем на възпитаници, нуждаещи се от поддръжка по време на неустановеност. Както загатнах по-рано, образованието е изцяло гратис, като учителите би трябвало единствено да се, с цел да запазят място за себе си и своите възпитаници.

Също по този начин сме подготвени да посрещнем всяко учебно заведение, където и да е – построяването на STEAM умения е допустимо както с устройства и интернет, по този начин и без тях. До 2026 година всички учебни заведения ще имат оборудвани STEАM центрове, финансирани от ресурсите на Фонда за възобновяване и резистентност на Европейския съюз. Ние сме тук, с цел да подкрепим учителите и да ги научим да предават STEAM познания на всеки възпитаник.

Допълнително, Microsoft възнамерява да влага 1 млн. лв. през идващите пет години, с цел да обнови STEAM лабораториите и материалната база на Dream Space, с цел да отговори на потребностите от запаси и положителни практики. Всички възпитаници и учители идват с неповторими суперсили, само че някои от тях имат подозрения дали ще могат да основат решения на световните проблеми, които им слагаме. Всички си потеглят с изненада, неспокойствие и задоволство, че са изпълнили поставените задачи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР