Проектът АЕЦ Пакш-2 в Унгария получи разрешение за строеж. Унгарската агенция

...
Проектът АЕЦ Пакш-2 в Унгария получи разрешение за строеж.
Унгарската агенция
Коментари Харесай

Унгария разреши строежа на два руски реактора в АЕЦ Пакш

Проектът АЕЦ " Пакш-2 " в Унгария получи позволение за градеж.

Унгарската организация за атомна сила позволи градежа на  ВВЕР-1200 от потомство 3+ на площадката на централата на брега на река Дунав, оповестяват от пиар организацията, наета от " Росатом ".

Лиценз за създаване на подобен вид енергоблок се издава за първи път на територията на Европейския съюз . По този метод реализацията на новите два енергоблока в Унгария, които ще са пети и шести за АЕЦ " Пакш ", влиза в дейна фаза.

Строителният лиценз удостоверява сходството на новите блокове на унгарските и европейските правила на сигурност. В ще се употребяват модерни автоматизирани дейни и пасивни системи за сигурност, двойна железобетонна обвивка и " уловител на стопилка ".
 Австрия завежда дело против строителството на съветска АЕЦ в Унгария
Австрия завежда дело против строителството на съветска АЕЦ в Унгария

" Австрия постоянно е била срещу нуклеарната сила "

Издаването на лиценз за плана АЕЦ " Пакш-2 " удостоверява, че той подхожда на най-строгите европейски и маджарски условия за сигурност, акцентира министърът на външните работи Петер Сиярто.

Той уточни, че през 2030 година Унгария ще има два нови енергоблока, като по този метод страната ще си обезпечи непоклатимост на енергоснабдяването.

От своя страна генералният шеф на " Росатом " Алексей Лихачов означи, че дружно с унгарските сътрудници е осъществен грамаден размер от работа по подготовка на документите.
 Унгария и Русия със съглашение за създаване на реактори в АЕЦ
Унгария и Русия със съглашение за създаване на реактори в АЕЦ " Пакш "

Реакторите ще бъдат съветски - вид ВВЕР-1200

Получаването на строителен лиценз за новите енергоблокове на унгарската АЕЦ е доказателство за високото доверие към съветската технология ВВЕР-1200, която е минала сполучливо тестванията на времето и е потвърдила своята сигурност и надеждност, посочи той.

Лихачов изрази убеденост, че АЕЦ " Пакш-2 " ще стане поръчител на енергийния суверенитет на Унгария и ще приближи страните от Европа до достигането на климатичните цели ".
 Унгария взима заем от Русия, с цел да финансира разширението на АЕЦ
Унгария взима заем от Русия, с цел да финансира разширението на АЕЦ

" Росатом " ще строи два нуклеарни реактора
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР