Проектът АЕЦ Белене отново е на дневен ред, след като

...
Проектът АЕЦ Белене отново е на дневен ред, след като
Коментари Харесай

Официално: Управляващите натиснаха рестарт на АЕЦ Белене

Проектът АЕЦ " Белене " още веднъж е на дневен ред, откакто Народното събрание публично подвигна мораториума, натрапен през 2012 година. Решението беше взето със 172 гласа " за ", 14 " срещу " и 2 " въздържал се ", съобщи Actualno.com.

Съгласно предлагането на ръководещите , отпред с ГЕРБ, кабинетът има период до 31 октомври да търси вложител за централата и да договаря с него. Според признатите текстове реализацията на плана би трябвало да бъде на пазарен принцип и без държавни гаранции – без контракти за наложително изкупуване на сила, без преференциални цени. Предложението в пленарна зала беше прочетено от депутатът Александър Ненков , наследник на ръководителя на Комисия за защита на конкуренцията Юлия Ненкова, като по принцип такива оферти се четат от ръководителя на отрасловата парламентарна комисия – в тази ситуация Делян Добрев. Добрев, обаче, се появи малко откакто почна четенето на предложенията за анулация на мораториума за АЕЦ " Белене ".

Ненков повтори за следващ път тезата, че било доста неверно да се зачеркнат към този момент изхарчени над 2 милиарда лв. в плана и дефинира предлагането на ръководещите като " много внимателно ". Нищо не рестартираме – даваме мандат в идващите 5 месеца да се проучат опциите по плана, увери националният представител от ГЕРБ.

Бившият шеф на АЕЦ " Козлодуй " и народен представител от ГЕРБ Валентин Николов отбрани по неповторим метод продължаването на плана с думите, че регионът на Белене е сеизмичен, само че не по-сеизмичен от Япония и имаме механически изправен план в една сеизмична зона. Искрен Веселинов от " Обединени патриоти " пък изрази убеденост, че реализацията на плана щяла да сътвори работни места за висококвалифицирани фрагменти. Според него предлагането на ръководещите казвало на бъдещите вложители да не разчитат на " секрети бонусчета ".

Депутатите разгледаха и отхвърлиха и импортираното предложение от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова дружно с група на народни представители, с което се упорства да отпадне мораториумът на Народното събрание от 29.03.2012 година Причината - това щяло да значи наложително създаване на " Белене ", без значение дали от частен вложител или от страната. В пленарна зала предлагането беше показано от някогашния помощник на Държавна сигурност и народен представител от Българска социалистическа партия Таско Ерменков , който разгласи, че недовършването на плана било плод на непоследователна позиция. Той съобщи и, че силата от ВЕИ била доста скъпа, а капацитетът в България бил невисок, като беше даден първи образец с хидроенергията, без да бъде коментиран капацитетът на река Дунав да вземем за пример. Освен това, България имала обичаи на експортьор на ток и с " Белене " тя щяла да се резервира, добави националният представител, още веднъж без да разяснява на каква цена и дали в случай че е по-евтино да се купува ток, в сравнение с да се създава, има значение. Щяло обаче да има опция за дълготрайно обмисляне на цената на електрическата енергия. И планът нямало да ни сложи според от Русия, тъй като бил стопански.

Шокиращо изявление направи депутатът от Българска социалистическа партия и някогашен шеф на АЕЦ " Козлодуй " Иван Генов , който разгласи, че нуклеарната енергетика е действителността, а новите технологии в енергетиката са фикция – имало ги, само че у нас ги нямало. А Жельо Бойчев се обърна към енергийния министър Теменужка Петкова и разгласи, че с плана на ГЕРБ и " Обединени патриоти " за събаряне на мораториума ѝ се връзват ръцете и се демонстрира съмнение. И попита дали депутатите от ГЕРБ нямат доверие на личното си държавно управление и по какъв начин някой вложител ще пристигна, откакто Народното събрание на процедура може да анулира и това си решение. Красимир Янков пък попита за какво не се извършва решение на Народното събрание да бъде построена паро-газова централа на площадката на " Белене " и уточни, че това влиза в решението за заледяване на плана и в случай че това решение не бъде отстранено, има риск в бъдеще за друго, не нуклеарно развиване на Белене.

Разбира се, блесна и министърът на икономическото развиване в кабинета " Жан Виденов " Румен Гечев , който е и професор, и повтори по какъв начин нямало губеща нуклеарна централа в света. Буквално преди по-малко от месец проучване на Bloomberg сподели, че единствено в Съединени американски щати губещите АЕЦ са 24!. Веселин Марешки пък разгласи, че " Воля " била „ най-много” за осъществяване на плана, тъй като всички в залата взели участие в ръководството на България под формата на златни и сребърни пръсти, само че не го били осъществили. А депутатът от „ Атака” Павел Шопов не пропусна да намеси Движение за права и свободи и сподели, че " турската националисти партия " не желае „ Белене”, тъй като в Турция почнал градежът на АЕЦ " Аккую ".

В отговор Рамадан Аталай от Движение за права и свободи се възмути, че министър председателят Бойко Борисов не пристигна в Народното събрание да изясни предлагането за рестарт на " Белене " и по-късно " да продължи по пътя на рязане на лентички " . Според Аталай, щом го няма Борисов, то няма и същински спор. Той попита и дали в случай че осъществим задачите на Европейски Съюз за енергийна успеваемост, то няма да успеем да осигурим нужния ни ток даже десетилетия по-напред. Каква ни е тактиката - попита Аталай и изиска ГЕРБ да каже каква базова мощ в последна сметка ни би трябвало - нуклеарна или паро-газова?

Интересен аспект в сагата е, че през вчерашния ден, 6 юни, стартира конференцията " Булатом " на Златни пясъци и присъстващият представител на CNNC Сие Дзядзие уточни, че китайската компания желае " форма на държавна поддръжка, с цел да бъде предпазен рискът на външния вложител ". Такава поддръжка би била гаранция за изкупуване на създаден ток, в случай че цената му е по-висока от пазарната. Българска академия на науките планува цена от 85 евро на мегаватчас за творби ток от " Белене ", а в този момент пазарната цена е 40-45 евро.

Твърдо срещу

Целият спор и съвещанието на Народното събрание минаха при митинг, проведен от " Демократична България ", срещу рестартирането на плана. Демократите са уверени, че всичко се прави поради Путин и че централата ще коства 7000 лв. на всеки българин.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР