"Проектът АЕЦ "Белене" е от стратегическо значение за региона на

...
"Проектът АЕЦ "Белене" е от стратегическо значение за региона на
Коментари Харесай

АЕЦ Белене е регионален проект за Югоизточна Европа

"Проектът АЕЦ "Белене " е от стратегическо значение за района на Югоизточна Европа. Освен до фирмите, показали първичен интерес към плана, покана за присъединяване в процедурата за избор на стратегически вложител е изпратена и до Република Северна Македония, Република Сърбия и Република Черна гора. Това сподели енергийният министър Теменужка Петкова по време на XI-я Международен конгрес "Атомекспо 2019 ", който се организира в Сочи, Русия.

Петкова беседва с министъра на нововъведенията и софтуерното развиване на Ненад Попович и тя го срещна със идващите стъпки по процедурата за избор на стратегически вложител на АЕЦ "Белене ". Попович изясни, че Сърбия планува създаване на център за нуклеарна просвета, технологии и нововъведения. Той акцентира, че сръбската страна демонстрира интерес да се запознае в елементи с плана за АЕЦ "Белене ", който ще подтиква икономическото съдействие в района. Министър Попович акцентира, че неговата страна разчита на България да показа своя 40-годишен опит в сполучливото развиване на атомната енергетика.

Българският министър беседва и с Фредерик Леливър, старши вицепрезидент на френската компания "Фраматом ". По време на диалога той удостовери, че компанията изготвя документи за присъединяване в процедурата за избор на стратегически вложител по плана "Белене ". След оповестяването й в средата на месец март, през май следва публикуването на документите в Официален вестник на Европейската комисия. В момента материалите се превеждат на всички двадесет езика на общността. От датата на публикуването на обявата в Официален вестник тече период от 90 дни, в който претендентите могат да подадат нужната документи. Според министър Петкова, индикативният период да бъде структуриран планът и да бъде определен стратегически вложител, е дванадесет месеца. До половин година се чака и да бъде довършено лицензирането на избрани действия по плана, сподели още Петкова. По думите на Фредерик Леливър, сега френската компания прецизира обсега на дейностите, които би могла да извършва по плана "Белене ".

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР