Проектантите сътворяват своите архитектурни чудеса навсякъде по света. Само че

...
Проектантите сътворяват своите архитектурни чудеса навсякъде по света. Само че
Коментари Харесай

Метрото в Рияд - подводно чудо

Проектантите сътворяват своите архитектурни чудеса на всички места по света. Само че компаниите, свързани със строителния бранш, са тези, които обличат концепциите им във форма.

Много интернационалните компании, които през днешния ден имат свое посланичество у нас, действително работят по осъществяването на огромни международни планове. Не им отстъпват и родни производители, които също сполучливо влагат своите артикули по градежите зад граница.

През тази година се възнамерява откриването на най-голямата система за публичен превоз в света - планът в Риад (RPTP), ново предизвикателство пред богатата Саудитска Арабия. Проектът e поверен на три огромни консорциуми от строителния свят, един от които е управителен от италианския Salini-Impregilo.

На Salini-Impregilo е поверено построяването на метростанция Qasr Al Hokm, линия 3, за която са употребявани решения на Mapei и Polyglass: шлицови стени, анкери и система за хидроизолация.

Mapei взе участие в този строителен обект още по време на проектирането. Участието на компанията се показва в няколко нелесни за разрешаване проблеми: подземните станции са под вода - с най-дълбоко равнище на дълбочина 36-40 метра. Също по този начин водата е нечиста и с високо равнище на соленост. Станциите на линия 3 са планувани в региони на града с изключително претрупан трафик и заради това е належащо построяването на шлицови стени. Стените и фундаментните плочи е належащо да бъдат анкерирани.

Техническите служби на компанията работиха в тясно съдействие с дизайнерския екип Salini Impregilo и Larsen & Toubro, с цел да разработят хидроизолационна система, която да дава отговор на всички съответни условия и може да се употребява непосредствено на място.

Новата мрежа за метро в Рияд, която ще бъде открита през тази година, ще се състои от шест линии с обща дължина 176 километра и 85 станции. Общата стойност на разноските е над 22 милиарда $.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР