Проект за въвеждане на автоматични машини за продажба на лекарства

...
Проект за въвеждане на автоматични машини за продажба на лекарства
Коментари Харесай

Проект за автомати за лекарства разбуни фармацевтите

Проект за въвеждане на автоматизирани машини за продажба на медикаменти вся напрежение измежду фармацевтите. На последното съвещание на Министерския съвет бе утвърден план на Меморандум за съгласие сред държавното управление и частната " Пос Фарма " АД за осъществяване на капиталов план, предусещащ построяването на виртуален високотехнологичен център за контакти с клиенти, който да обслужва автомати за продажба на медикаменти. Общият размер на инвестицията е 20 млн. лева, а съгласно информация в капиталът е обезпечен с заем от ПИБ. В комерсиалното сдружение присъединяване имат някогашен чиновник на Веселин Марешки и сътрудник, свързван с Йордан Цонев (ДПС), показва изданието.

Въпреки че планът е заслужил особено внимание от държавното управление и ще употребява насърчителни ограничения, работните места, които ще сътвори, са 50. Според известието на държавната пресслужба той ще предлага " напълно нови услуги за българския пазар чрез разработка и внедряване на профилиран програмен продукт и създаване на колцентър ", като каква тъкмо е новата услуга от Министерския съвет стратегически премълчават. Впоследствие се разбра, че " Пос Фарма " счита да развие бизнес с вендинг машини за продажба на медикаменти.

Проблемът с тази поръчка е, че желанията на вложителите надвишават позволеното по закон у нас. Според Закона за лекарствените артикули " търговията на дребно с лекарствени артикули се прави единствено в аптеки и дрогерии ". Продажбата посредством автомати е позволена единствено в аптеките и единствено на медикаменти без рецепта като парацетамол и други,. Пред представител на " Пос Фарма " изяснява, че те биха желали да вкарат нов артикул - продажба посредством автомат и на медикаменти с рецепта след видео консултация с фармацевт, който ще е основан във въпросния високотехнологичен център.

Това съставлява значима смяна в лекарствоснабдяването, която следва да се разисква с всички заинтригувани страни в дух на  консенсус, само че Българският фармацевтичен съюз не е издирван или канен за съвещания и мнение, разясниха оттова в своя позиция. " Категорично заявяваме, че новите технологии следва да са в интерес на фармацевтичните съвещания и в интерес на пациентите. Фармацевтичната грижа не трябва да се свежда единствено до ръководство на програмен продукт и продажба с автомати. Настояваме предпочитаните планове в региона на опазването на здравето да бъдат в сходство със законодателната рамка, стандартите за фармацевтично обслужване, ползите и здравето на пациентите. Реализацията на тези планове следва да се разисква с всички заинтригувани страни в бранша ", обявиха от съсловната организация. Съюзът декларира, че ще употребяват правото си по закона за достъп до социална информация, с цел да зададат следните въпроси на Министерския съвет:

- Потърсено ли е мнението на Министерството на здравеопазването и/или Изпълнителната организация по медикаментите към Министъра на опазването на здравето?

- Проектът съгласуван ли е с актуалното законодателство в областта на медикаментите – Закон за лекарствените артикули в хуманната медицина (ЗЛПХМ) и подзаконовите нормативни актове, съгласно които автомати за продажба на медикаменти могат да бъдат ситуирани единствено на територията на аптеки?

- Как ще се обезпечи сходството на отпущането на лекарствени артикули с разпоредбите за Добрата фармацевтична процедура, които са нормативно открити и по какъв начин магистър-фармацевтите ще управляват предписаното и отпуснатото? Това е активност, която не може да се реализира от автомати.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР