Проект за „умни“ пешеходни пътеки, които се осветяват, като сигнализират

...
Проект за „умни“ пешеходни пътеки, които се осветяват, като сигнализират
Коментари Харесай

Ученическа идея за пешеходна пътека, управлявана от изкуствен интелект впечатли жури на конкурс

Проект за „ умни “ пешеходни пътеки, които се осветяват, като алармират със светлинен сигнал, когато на тях стъпи пешеходец, завоюва седмото издание на Националното съревнование за финансова просветеност „ Финансов лагер “, проведено от Джуниър Ачийвмънт (JA България) и Ситибанк. Проектът е създаден от тим „ LOGOS” (Виолета Вучкова от благоевградската ПГИ „ Иван Илиев “, Полина Бодурова от МГ „ Д-р Петър Берон “, Варна; Владислав Христов от ПТГ „ Н. Й. Вапцаров “, Враца; Вирджиния-Изабел Маркова от СУ „ Васил Левски “, Карлово; и Стилиян Пенев от СУ „ Димитър Благоев “, Провадия).

Пешеходните пътеки ще бъдат ръководени от изкуствен интелект и ще употребяват камери за лицево различаване, с цел да изчислят какъв брой време ще е належащо на даден пешеходец да премине по пътеката. Приложението ще регистрира когато на пътеката стъпи куче, котка или застане детска количка, както и колело. Разликата с актуалните пешеходни пътеки със светлинен сигнал е тази, че предлагането на учениците е сигналът ще се задейства при стъпване в единия край, като по този начин ще се минимизира риска от това паркирана наоколо кола да попречи на видимостта на водача, който доближава пътеката в този миг, изясняват от журито на състезанието.

Общо 61 гимназисти от 14 учебни заведения от 12 града взеха присъединяване в тазгодишното съревнование. Разпределени в 12 екипа, учениците са работили над проблем, обвързван с развиването на бизнес концепция, която внедрява умни технологии в градската среда. Отборите са основали прототипи на концепциите си с блокчета от LEGO, съставили са и финансов бизнес проект за реализацията. Пред журито, което оценяваше концепциите, те са показали бюджети за продажбите, разноските и паричните потоци за две тримесечия с реалистично изчислени резултати.

По време на иновационния лагер екипите са подкрепени от бизнес ментори от Сити България. Явор Дождевски, шеф „ Попечителски усуги “ и бизнес доброволец, съобщи: „ JA сложи доста забавна задача и екипите съумяха да формулират извънредно истински хрумвания. Допълнителната изгода за участниците бе работата им в екип с нови за тях хора, и в оспорвана конкуренция с останалите тимове. Освен да поддържат своята заинтригуваност към проблемите на околната среда, урбанизацията и високите технологии, уповавам се участниците във финансовия иновационен лагер да запазят своя предприемачески дух и да обогатяват своите знанията и занапред”, добави Доджевски.



На второ място е класирана концепцията на учениците от тим „ EBAI” (Ясен Малеевски, МГ „ Д-р Петър Берон “, Варна; Александър Ангелов, СУ „ Козма Тричков “, Враца; Кристина Видоловска, СУ „ Св. Паисий Хилендарски “, Пловдив; Жанета Бакърджиева, СУ „ Димитър Благоев “, Провадия; Георги Петров, 23 СУ „ Ф. Жолио-Кюри “, София). Тяхната концепция е основаването на Еко Бус, който ще работи с електрически мотор и ще бъде следен от изкуствен интелект. Всеки подобен електробус има опция да бъде употребен и като метеорологична станция.

 Победители в надпреварата на JA Българиа и Ситибанк през 2019 година Снимка: уредниците JA България и Ситибанк

На трето място е класиран тим „ AI for the Bulgarian Air “ (Кристиян Моновски, СУ „ Козма Тричков “, Враца; Виктор Георгиев, СУ „ Васил Левски “, Карлово; Ваня Иванова, ДФСГ „ Интелект “, Плевен; Пламена Йорданова, СУ „ Димитър Благоев “, Провадия; Георги Банов, 23 СУ " Фредерик Жолио-Кюри ", София). Те са предложили концепция за преносими станции (под формата на бусове), които да мерят равнищата на фини прахови частици във въздуха, които, от своя страна, са свързани с локализирани станции за филтриране на въздуха.

„ Тази година учениците откликнаха с интерес и възторг на поставеното задание. Предложените хрумвания потвърждават, че младежите са загрижени за качеството на средата в която живеят и търсят предприемчиви решения на другите проблеми в огромния град “, показа Галина Томова от Ситибанк след награждаването на участниците.

Милена Стойчева, изпълнителен шеф на JA България, показа за самодейността: „ Учениците работиха върху тематика, която става все по-важна за огромните градове – внедряването на умни технологии за подобряването на живота и околната среда. Радвам се, че екипите съумяха да употребяват финансовите познания, които са натрупали с присъединяване си в програмата „ Учебна компания “ и откровено се надявам някоя от концепциите да откри и действителна бизнес реализация”.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР