Проект за трансформация на ул."Съборна" между бул."Витоша" и Градската градина

...
Проект за трансформация на ул."Съборна" между бул."Витоша" и Градската градина
Коментари Харесай

Улица Съборна става пешеходна зона от площад Св. Неделя до Градската градина

Проект за промяна на ул. "Съборна " сред бул. "Витоша " и Градската градина показват за разискване от Направление "Архитектура и градоустройство " (НАГ) към Столичната община.

Предложението в Столичния общински съвет за краткотрайна промяна на улица „ Съборна “ в пешеходна зона ще бъде импортирано от основния проектант на София Здравко Здравков, заместник-кмета по превоза и транспортна инфраструктура Кристиан Кръстев, общинския консултант Борис Бонев и кмета на регион „ Средец “ Трайчо Трайков.

От НАГ изясняват, че по този начин се продължава политиката на Столичната община за увеличение на пешеходните направления в София, откакто през 2017 година бе взето решение за продължение на пешеходната част на бул. „ Витоша “ до бул. „ Александър Стамболийски “.

По този метод Градската градина, която е обичано място за разходки и отдих на столичани и гостите на града, ще бъде обвързана с останалите значими пешеходни пространства в София.

Обособяването на пешеходна зона по ул. “Съборна” е една от значимите ограничения в отчета „ София – град за хората “ на датския проф. арх. Ян Геел , който съветва София за подобряването на градската среда. Тази връзка сред пл. „ Света Неделя “ и Градската градина е избрана като основна в превръщането на София в по-приятен и безвреден град.

Обособяването на пешеходната зона по ул. “Съборна “ ще бъде без интервенция в съществуващата инфраструктура.

Предложението планува въвеждане на възбрана за придвижване на моторни транспортни средства и унищожаване на режима на паркиране „ Синя зона “ по ул. “Съборна” в сектора от пл. “Св. Неделя” до ул. “Цар Калоян” и от ул. “Леге” до ул. “Княз Александър I”, както и смяна на непрекъснатата организация на придвижване в сектора от ул. “Цар Калоян” до ул. “Леге”, включваща унищожаване на перпендикулярното паркиране до северния тротоар, отделяне тук-там за паралелно паркиране около южния тротоар, както и еднопосочно придвижване на моторни транспортни средства в една лента в посока от ул. “Леге” към ул. “Цар Калоян”.

Представяне на плана за промяна на ул. “Съборна “ сред площад „ Света Неделя “ и Градската градина можете да разгледате тук .

Предложения и мнения се одобряват до 26 май 2020 година на адрес: [email protected]
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР