Проект за промени в наредба за шофьорските изпити предизвика остър

...
Проект за промени в наредба за шофьорските изпити предизвика остър
Коментари Харесай

Промените в шофьорските курсове предизвикаха остър дебат в бранша

Проект за промени в разпоредба за шофьорските изпити провокира изострен спор в сектора. Предвижда се въвеждането на електронен дневник за бъдещите водачи, в който да се отразяват часовете от теоритичната и практическата подготовка.

В наредбата има условие инстукторите да са назначени на трудов контракт в образователния център. Планирано е образователните коли да бъдат благосъстоятелност на школите или да са му отдадени на лизинг. Въвежда се електронно обслужване и документи в автошколите.

Браншът е на двата полюса – притежателите на автошколи поддържат промените, защото считат, че с новите правила ще бъде овладяна корупцията в бранша. Автоинструкторите обаче са на тъкмо противоположното мнение. Според тях корупционните практики ще зачестят.

Според инструктори ще има и фрапантна смяна в цената на курсовете от порядъка от 400-500 лева за категория „ B “ и до 700 лв. за тежката категория.

Според някои автоинструктори сходна фрапантна смяна в шофьорските курсове ще усъвършенства държанието на пътя, а съгласно други въвеждането на електронна система е причина за корупция. Албена Белянова от Института за пътна сигурност счита, че заложеното в наредбата нарастване на часовете не трябва да се случва, тъй като ние сме една от страните в Европейски Съюз с максимален брой часове.

Тя изясни и че има ред условия, които могат да доведат до корупционни схеми. Например окрупняването на образователните центрова, разяснява тя. Според нея въвеждането на електронният дневник не би помогнало за извършване на часовете, тъй като няма кой да управлява това.

Владимир Василев от Асоциацията за подготовка на автомобилистите в България пък съобщи, че електронния дневник е нещо позитивно и добави, че с нарастване на часовете и цената ще е по-висока.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР