Проект за надграждане на информационната система за оценка на компетенциите

...
Проект за надграждане на информационната система за оценка на компетенциите
Коментари Харесай

MyCompetence на БСК се разширява с още пет икономически сектора

Проект за надграждане на осведомителната система за оценка на компетенциите на работната мощ – MyCompetence, започва Българската стопанска камара (БСК). Програмата ще бъде разширена с компетентностни модели за още пет стопански бранша - автомобилостроене („ Производство на части и такъми за коли “), произвеждане, транспорт и систематизиране на електрическа сила, добивна индустрия, произвеждане на почистващи, миещи, тоалетни и козметични препарати и „ Строителство “ (с изключение на „ Довършителни строителни действия “).

Предстои и създаването на нови електронни образования по портативни и характерни пълномощия, които ще бъдат налични гратис за потребителите на системата.

 MyCompetence на БСК се уголемява с още пет стопански бранша

БСК завоюва конкурс по Закона за публичните поръчки и подписа контракт с Министерството на труда и обществената политика (МТСП) за осъществяване на услуги по план BG05M9OP001-1.013-0001-С01 „ Развитие на националната система за оценка на компетенциите – MyCompetence “. Той се финансира от Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020, с финансовата поддръжка на Европейския обществен фонд на Европейски Съюз. Самата система е построена в границите на различен план в интервала 2009-2015 година и обхваша 20 стопански бранша.

Ангажиментът на БСК по контракта с МТСП е за интервала 23.12.2017 - 31.10.2019 година и включва разширение на потенциала и обсега на Националната система за оценка на компетенциите MyCompetence и прилежащата инфраструктура, актуализиране на създадените и одобрени в интервала 2010-2014 година секторни компетентностни модели (СКМ) в 20-те стопански бранша, обхванати от системата, създаване на e-инструменти и среда за разбор и одит на длъжности и на работни места като основа за създаване на новите СКМ, създаване на електронни образования, както и на електронен модул за разбор и оценка на потребностите от образование на работната мощ.

Към края на 2017 година записаните консуматори на MyCompetence са 13 778, от които 399 предприятия. До момента потребителите са си създали 10 818 теста за оценка на компетенциите, а 4089 души са се присъединили в електронно образование.

Най-много проби за оценка (2114 бр.) са направени за мениджърски пълномощия, следвани от тестванията за прочувствена просветеност (1543 бр.), за обществени пълномощия (1475 бр.) и за задоволеност и мотивация (1319 бр.).

Сред най-търсените електронни образования са тези за дейно ръководство на екипи, асортимент на личен състав, водачество и прочувствена просветеност, дейно потребление на MS Excel и цифрова подготвеност на базово равнище.

През 2017 година, като продължение на работата за развиване на MyCompetence, БСК реализира контракт с Агенцията по заетостта, в границите на който създаде Web-приложение „ Личностен профил на търсещо работа лице”, основано в полза на хората, които търсят професионална реализация. Модулът съдържа задълбочена и структурирана информация за трудовия опит, уменията, персоналните качества и настройките на търсещите работа лица. Иновативният миг е, че благодарение на приложението се дава опция лицата да попълнят и актуализират тези данни сами и да вършат оферти за допълнение на личното им електронно CV.

До момента от приложението са се възползвали 2914 търсещи работа лица, както и 406 трудови медиатори. Най-много консуматори на приложението регистрират бюрата по труда в София, Пловдив, Перник, Пазарджик и Самоков.

Приложението беше показано от Агенцията по заетостта по време на конференция на Световната асоциация на публичните служби по заетостта (WAPES) в Париж, през септември 2017 година, и провокира извънреден интерес от страна на участниците във форума - над 100 представители на публичните служби по заетостта от 40 страни.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР