Проект за изграждането на паметник на патрона на ПТГ Д-р

...
Проект за изграждането на паметник на патрона на ПТГ Д-р
Коментари Харесай

Прдставиха проект за изграждане на паметник на д-р Никола Василиади

Проект за построяването на монумент на патрона на ПТГ „ Д-р Никола Василиади “ в двора на школото бе показан от основателите на родолюбивото дело- Сдружение „ Фонд 200 години доктор Никола Василиади “.

Събитието се организира в заседателната зала на хотел „ Балкан “ и събра представители на локалната власт, бизнеса, културните институции, благотворителни организации и някогашни ученици на учебното заведение.

Областният шеф Кристина Сидорова поздрави моторите на самодейността и пое уговорката Областна администрация- Габрово да спомага в границите на законовите пълномощията, с които разполага. „ Паметта за светлите персони от нашето минало подарява и ярко бъдеще за нас като нация “, сподели още Сидорова.

Ренета Радичкова, ръководител на Сдружението и дълготраен учител в гимназията, напомни приноса на доктор Никола Василиади, който е дарил цялото си положение за построяването на едно „ политехническо или занаятчийско учебно заведение “ в родния град на татко му Васил Георгюв (Василия Георгеску).

Първото подаяние за идеята е към този момент факт. То е от видния държавник и предприемач Стефан Моров и е в размер на 10 хиляди лева Ренета Радичкова му връчи удостоверение и обясни, че всички донори получават документ за средствата, които дават. Когато сумата надвишава 500 лева, се сформира и контракт за подаяние.

Проектната стойност на монумента е към 70 хиляди лева „ Стартира се с мащаб 1:10, а след това се изготвя и модел в мащаб 1:5 “, изясни скулпторът Адриан Новаков. Той се е заел със задачата за основаването му, а плановото предложение, което възлиза на 8 хиляди лева, ще бъде неговото подаяние за идеята. Новаков е основател на паметника на Пенчо Семов, безконечния огън в Паметника на свободата на връх Шипка и паметниците на Пенчо Славейков в Трявна и в Милано. За сегашния план скулпторът залага на фигурална комбинация, която показва Никола Василиади в цялостен растеж. За задачата следва да се издирят пропорциите на тялото му и да се следват наличните мостри на лика на видния покровител.

Заместник-кметът Николай Меразчиев обясни, че в Община Габрово е импортирано предложение, което е приветствано и подкрепено от локалната власт. Проведени са съвещания на Общински експертен съвет по устройство на територията и на Комисията за разглеждане на въпросите за паметниците.

Д-р Никола Василиади е роден през 1822 година в Букурещ. Гимназиалното си обучение приключва в същия град, а след това следва медицина в Атина, Париж и Берлин. Има здравна процедура в Букурещ. Там се среща с доста от пребиваващите българи като Евлоги Георгиев, доктор Г.Атанасович, Стати Станкович, Юрдан х. Димитров, доктор Петър Протич. Те са свързани и в завета на доктора, като Евлоги Георгиев е легатор на наследството му дружно с Георги Атанасович. Патронът на техническата гимназия не е работил в Габрово. В Царство България практикува хуманната си специалност в Дупница, където обитава след Освобождението. Член е на настоятелството на болничното заведение „ Свети безсребреници Козма и Дамян “ в Търново. Земният му път приключва в родния му град Букурещ през 1882. Година по- рано доктор Никола Василиади изготвя и подписва своето наследство, в което подарява двата си хотела в Букурещ за построяването на техническото учебно заведение.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР