Проект „Общ надзор за законност по спазването на законодателството в

...
Проект „Общ надзор за законност по спазването на законодателството в
Коментари Харесай

Прокуратура на Република България успешно реализира проект „Общ надзор за законност по спазването на законодателството в държавата“ по програма „Перикъл“ 2020

Проект „ Общ контрол за правда по спазването на законодателството в страната “ по стратегия „ Перикъл “ 2020, финансиран от Европейската комисия, в осъществяване на Споразумение с реф. № ECFIN-156-2019/SI2.809493

Прокуратура на Република България инициира основаване на прокурорска мрежа сред страните от Югоизточна Европа и Балканския район за взаимоотношение и съдействие при следствието на закононарушения, свързани с подправяне на евробанкнотите и монети и обвързваните с това измами, взаимно с полицейски и митнически служби

С Регламент № 331/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 11 март 2014 година за основаване на стратегия за продан, помощ и образование за отбрана на еврото против подправяне, е основана многогодишна стратегия за деяние (програма „ Перикъл " ), за поощряване на дейности за отбрана и гарантиране на еврото против подправяне и обвързваните с това измами.

Към сегашния миг стратегия „ Перикъл " е част от Генерална дирекция „ Икономически и финансови въпроси “ на ЕК, която е отделът на Комисията, отраслово виновен за политиката на Европейски Съюз в региона на икономическия напредък, заетостта, обществените финанси и финансовата непоклатимост.

Прокуратура на Република България сполучливо осъществя план „ Общ контрол за правда по спазването на законодателството в страната “ по стратегия „ Перикъл “ 2020, финансиран от Европейската комисия, в осъществяване на Споразумение с реф. № ECFIN-156-2019/SI2.809493.

Една от задачите на плана беше провеждането на интернационална конференция - „ Защита на еврото в България и страните от Югоизточна Европа и Балканския район. Постижения и провокации пред правоприлагащите органи “.

Конференцията се организира в интервала 25-28 май в София. Участие взеха прокурори от седем страни – Република Северна Македония, Република Турция, Румъния, Босна и Херцеговина, Република Хърватия, Република Словения и Република Сърбия, както и представители на Европейската комисия, Европейската централна банка и Европол. От българска страна участваха представители на Прокуратура на Република България, Българска национална банка, Министерство на вътрешните работи, Министерство на финансите и ДАНС.

В рамките на конференцията бяха разисквани опциите за:

- основаване на прокурорска мрежа сред страните от Югоизточна Европа и Балканския район за взаимоотношение и съдействие при следствието на закононарушения, свързани с подправяне на евробанкноти и монети и обвързваните с това измами, взаимно с полицейски и митнически служби;

- запознаване и разискване на новите характерности за сигурност, които могат да бъдат употребявани за противопоставяне на софтуерния прогрес на фалшификаторите и

- продан на най-хубави практики и опити по методите на следствие на имитации евро монети и банкноти и негодни за послание евро монети, както и продан на характерни експертни знания сред участниците в конференцията, по-специално правосъдните и правоприлагащите органи.

В рамките на форума представител на Европейска централна банка направи – “Статистически обзор на актуалната обстановка, последни трендове. Значими събития, нови класове фалшификации и механически разработки през миналата година “.

Европейска рамка за отбрана на еврото от подправяне – административен потенциал, форми на съдействие, положителни практики, вероятности, бяха показани от специалист на Европейската комисия.

От българска страна беше показан – „ Анализ на заканите и трендовете в настоящите начини за осъществяване на закононарушенията, свързани с подправяне на евро (производство, разпространяване и т.н.) съгласно най-съвременните технологии за произвеждане, в това число трансгранични измерения при подправянето и механизми за по-ефективно противопоставяне “, както и „ Актуални характерности на незаконния деятел, на употребяваните предмети, средства и технологии за осъществяване “.

Представител на Европол срещна участниците с последните трендове при подправянето на евро от оперативна позиция. Предизвикателства, свързани с особеностите на разкриването и използването на способите на доказване, в това число потреблението на електронни доказателства.

Опита в своята работа споделиха и представителите на - Босна и Херцеговина, Румъния, Република Словения, Република Турция, Република Хърватия и Северна Македония.

Беше показан опитът на Евроджъст, отнасящ се до взаимните екипи за следствие /СЕР/ по отношение на имитация и подправяне на пари и платежни средства. Прокуратура на Република България е взела участие в седем СЕР по отношение на имитация и подправяне на пари и платежни средства.

Графиките по-долу демонстрират присъединяване на българските прокурори в СЕР по отношение на имитация и подправяне на пари и платежни средства.



Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР