Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба №

...
Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба №
Коментари Харесай

Улеснява се прилагането на изискването за проектиране на нови сгради с близко до нулево енергийно потребление

Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № РД-02-20-3 от 9.11.2022 година за техническите условия към енергийните характерности на здания облекчава използването на условието от 1 януари 2024 година новите здания да се проектират с близо до нулево ползване на сила, която да бъде създадена в забележителна степен от възобновими източници.

Предлага се различен метод при проектирането на здания в градовете с централизирано топло- и газоснабдяване, при изискване, че се причисляват към топлоелектрически централи с високоефективно произвеждане на сила. Така вместо дадена постройка да разчита напълно на самостоятелно техническо решение за отопление и изстудяване на база възобновими източници, се позволява проектирането и построяването на обща сградна апаратура, която да се възползва от приноса на топлопреносната система в обитаемото място посредством присъединение към локална ефикасна районна отоплителна и охладителна система – с прилагане на най-малко 50% възобновима сила, 50% отпадна топлота, 75% топлинна сила от комбинирано произвеждане на сила или 50% от комбиниране на такава сила и топлота.

До края на 2027 година при новите здания, проектирани да разчитат на високоефективни ТЕЦ-ове, силата от възобновими източници за лично ползване, генерирана на място или наоколо до постройката, би трябвало да има дял най-малко 15% от доставената (потребна) сила за отопление, изстудяване, вентилация, гореща вода за битови потребности и осветяване в постройката. По този метод, като се разчита на приноса на успеваемостта на топлоелектрическите централи, се планува през идващите четири години техническото условие за дял на силата от ВЕИ в новите здания, присъединени към такива централи, да се понижи различно от 55% на 15 %.

Предложената смяна в наредбата е ориентирана към обективен временен интервал до 31.12.2027 година за централните топлоснабдителни системи, при който да продължат да дават услуга от публичен интерес според европейските и националните условия за ефикасни районни отоплителни и охладителни системи, както и за поетапното въвеждане в този тип системи на заместващи генериращи мощности от възобновима сила. В резултат на измененията ще бъдат избегнати земетресения на цените в жилищния бранш, подбудени от отговорности за използване на съответни технологии при построяването на постройките, а възложителите ще имат избор без да бъдат ограничавани в използването на технологии.

Проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № РД-02-20-3 от 9.11.2022 година за техническите условия към енергийните характерности на здания е оповестен за публично разискване на Портала за публични съвещания и на интернет страницата на Министерство на регионалното развитие.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР