Проект на италианския архитект Клаудио Нарди спечели конкурса за нов

...
Проект на италианския архитект Клаудио Нарди спечели конкурса за нов
Коментари Харесай

Новият център на Велико Търново ще е по италиански проект

Проект на италианския проектант Клаудио Нарди завоюва състезанието за нов градски център на Велико Търново, съобщи Българска телеграфна агенция.

От 2019 година стартира реализацията на огромния план - поетапното основаване на нов градски център на старопрестолния град върху територия от 160 000 квадратни метра.

"Проведохме интернационален архитектурен конкурс, с цел да бъде Велико Търново с най-хубавия образ в бъдеще, с цел да има новата централна част красива пешеходна зона, доста зелени площи, паркове, паркинги, спортни зони, музеи и да се вписва с културно-историческото завещание ", уточни кметът Даниел Панов.

Общо 62 разработки участваха в интернационалната конкуренция. На второ място, журито с ръководител проф. Георгий Станишев класира плана на арх. Диего Терна (Италия), а на трето - създаването на "Стивън Джордж Интернешънъл " ООД - България.

Още пет плана са получили поощрителни награди - те са на архитектурни екипи от Полша, Испания, Турция и България.

Задължително изискване е било разработките да съчетават както градоустройствено решение за целия терен, по този начин и план за първата постройка – експозиционен и конгресен център, който ще се простира върху 6000 кв. метра повърхност.

С решението за постройката от спечелилия първо място абстрактен план следва кандидатстване по Оперативна програма "Региони в напредък " за създаване на експозиционния център и прилежащата инфраструктура през 2019 година Самото капиталово желание е част от утвърдената стратегия на общината по предпочитаната ос за градска среда.

Всички 62 плана ще бъдат подредени в галерия. Така великотърновци ще могат да се срещнат с концепциите за градоустройствено обмисляне на новия център, за които ще има и публично разискване. На базата на резултатите от него ще бъде направено техническо задание за правене на нов обстоен организационен проект за целия терен, прецизираха от общината.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР