Проект на два американски стартъпа предвижда мисия до Марс след

...
Коментари Харесай

Два стартъпа искат да покорят Марс преди Илон Мъск


Проект на два американски стартъпа планува задача до Марс след две години
(снимка: Relativity Space / Impulse Space)

Две галактически започващи компании от Калифорния имат намерение да изпратят задача до Марс преди Илон Мъск. Relativity Space и Impulse Space, взеха решение да обединят напъните си, с цел да започват първата комерсиална задача до Червената планета през 2024 година

Ако проектът на младите амбициозни компании се реализира, те ще изпреварят с няколко години SpaceX на Илон Мъск, която има намерение да започва марсианска задача едвам в края на десетилетието.

Като част от идната задача Relativity Space ще обезпечи ракета притежател Terran R за многократна приложимост, която е направена в по-голямата си част по технология на 3D щемпел. Impulse Space пък ще сътвори платформата Mars Cruise Vehicle и спускаемия модул Mars Lander, който ще достави изследователско съоръжение на повърхността на Червената планета.

Ако съумеят, Relativity Space и Impulse Space ще бъдат първите частни компании, достигнали Марс. Сега обаче е рано да се приказва за това. Факт е, че нито една от тези компании до момента не е осъществила нито една сполучлива галактическа задача.
още по темата
Освен това Relativity Space в никакъв случай не е изстрелвала ракета Terran R, а Impulse Space не е тествала своя мотор в открития космос.

Relativity Space е учредена през 2015 година и от този момент е привлякла над 1 милиард $ вложения. Стартъпът се трансформира в един от пионерите в потреблението на 3D принтери, които употребяват метал като работен материал.

Инженерите на стартъпа създадоха технология за печатане на фюзелажи и мотори за своите ракети. Компанията има вяра, че методът с 3D щемпел понижава времето за разработка и също така опростява веригите за доставка на нужните съставни елементи.

В момента Relativity Space създава няколко ракети-носители и обвързвана инфраструктура в уреди на Военновъздушни сили на Съединени американски щати и Националната администрация по аеронавтика и проучване на космоса (НАСА).

Impulse Space е основана през 2021 година и има 40 чиновници. В описанието на стартъпа в LinkedIn се споделя, че компанията има намерение да обезпечи „ евтина и бърза доставка на потребни товари ” в космоса, тъй че клиентите да могат „ да отидат във всяка орбита ” или даже да доближат до други светове.

Уебсайтът на компанията осведоми още за създаването на „ орбитални маневрени транспортни средства ”, предопределени да доставят потребни товари на разнообразни орбити. Споменатата задача на Марс през 2024 година ще употребява платформа и спускаем уред, създадени от Impulse Space.

Любопитен факт е, че създателят и основен изпълнителен шеф на Impulse Space, Том Мюлер, е един от създателите и на SpaceX, където от 2014 до 2019 година ръководеше отдела за разработка на мотори, а по-рано – от 2002 до 2014 година беше вицепрезидент на компанията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР