Продукцията в строителния сектор на целия Европейски съюз и в

...
Продукцията в строителния сектор на целия Европейски съюз и в
Коментари Харесай

Ръст на строителството в ЕС през декември

Продукцията в строителния бранш на целия Европейски съюз и в частност на еврозоната набъбна за втори следващ месец в края на 2017-а година, до момента в който строителството в границите на България означи много внезапен спад, демонстрират последни данни на Евростат, съобщи БНР.

Строителството в Европейски Съюз набъбна през декември с 0,6% по отношение на ноември, когато се увеличи с 0,5 на 100, като в това време строителството в еврозоната се усъвършенства едва с 0,1% след покачване с 0,2% месец по-рано.

На годишна база строителството в еврозоната и в Европейски Съюз се усили през декември надлежно с 0,5% и с 1,5% след по-добър растеж през ноември надлежно с 2,9% и с 3,1%, като в границите на цялата 2017-а година продукцията в строителния бранш се увеличи в единния валутен блок с 2,4% и с 3,5% в границите на целия Европейски Съюз.

През декември най-силен растеж в строителството на месечна база е регистриран в Румъния (повишение с 4,5%), Франция (с 4,2%) и Унгария (с 3,9%), до момента в който най-солидно намаляване е записано в Словакия (спад с 5,5%), Испания (с 4,4%) и България (понижение с 3,0%). Лидер при експанзията в строителния бранш на годишна база е Унгария (ръст с цели 35,0%), следвана от Словения (с 21,2%) и Полша (с 18,3%), до момента в който най-солидно утежняване е отчетно в Испания (спад с 13,4%) и България (понижение с 4,1%).

Според същите данни на Евростат обаче, строителството в България означи през декември солидно намаляване за втори следващ месец (на месечна база) и първо стесняване на годишна база от 10 месеца насам.

Продукцията в строителния бранш в нашата страна се сви през декември с 3,0% по отношение на ноември, когато се намали с 1,6%, като това съставлява утежняване на строителството за четвърти от последните шест месеца на 2017-а година. По-голям спад в края на предходната година е регистрирано само в Словакия и Испания.

На годишна база строителното произвеждане в България се намали през декември с 4,1% след напредък със 7,4% през ноември, като това съставлява първо утежняване на строителството от февруари 2017-а година насам. По този индикатор България се подрежда на нежеланото предпоследно място в границите на Европейски Съюз, изпреварена само от Испания, където беше регистрирано намаляване от 1,34 на 100.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР