Продукцията в строителния сектор на целия Европейски съюз и в

...
Продукцията в строителния сектор на целия Европейски съюз и в
Коментари Харесай

Подем на строителството в ЕС през май при негово влошаване единствено в България и Франция

Продукцията в строителния бранш на целия Европейски съюз и в частност на еврозоната се увеличи през май за втори следващ месец, като само строителството в границите на България и Франция означи спад, демонстрират последни данни на Евростат.

Строителството в Европейски Съюз се разшири през май с 0,3% по отношение на април, когато набъбна с 1,4%, до момента в който строителството в еврозоната се увеличи с цели 1,2% по-късно по-скромен напредък с 0,8% месец по-рано. Това съставлява второто следващо усъвършенстване на строителното в еврозоната и в целия Европейски Съюз за пръв път от началото на годината.

На годишна база растежът в строителния бранш на еврозоната се форсира през май до 1,8% от 1,2% през април, до момента в който в границите на целия Европейски Съюз беше регистрирано покачване с цели 2,6% след напредък с 1,5% месец по-рано.

През май най-солиден строителен напредък на месечна база беше регистриран в Унгария (скок с 6,0%), следвана от Словения (повишение с 3,4%), Чешката република (с 3,1%) и Германия (с 3,1%), до момента в който най-солиден спад беше регистриран в Словакия (понижение с 6,0%) и Франция (с 3,4%). Отчетлив водач при експанзията в строителния бранш на годишна база е Словения (ръст с цели 30,3%), следвана от Полша (с 23,35) и Унгария (с 15,2%), като в това време утежняване на строителството се следи само във Франция (спад с 4,15) и България (понижение с 0,4%).

Според същото изследване на Евростат, строителството в България се увеличи през май с 0,7% по отношение на април, когато също набъбна със същото движение, като по този индикатор България изостава от осреднените данни за Европейски Съюз.

На годишна база строителното произвеждане в България пък се намали с 0,4% след покачване с 0,5% през април, като това съставлява утежняване на строителството в нашата страна за втори от последните три месеца. И в този случай данните за нашата страна са много по-слаби от междинните за Европейския съюз. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР