Продукцията в строителния сектор на ЕС и в частност на

...
Продукцията в строителния сектор на ЕС и в частност на
Коментари Харесай

Строителството у нас расте, в ЕС се свива

Продукцията в строителния бранш на Европейски Съюз и в частност на еврозоната се намали през август, до момента в който строителството в България набъбна за първи път от три месеца насам, демонстрират данни на Евростат, представени от БНР. 

Строителството в Европейски Съюз се сви през август с 0,4% по отношение на юли, когато се увеличи с 0,2%, до момента в който в еврозоната продукцията в строителството означи спад с 0,6% след покачване с 0,3% месец по-рано.

Най-силен спад през юни означи строителството в Унгария (понижение с 4,4%), следвана от Нидерландия (с 3,7%) и Германия (с 2,1%). В същото време най-силно покачване на продукцията в строителството беше регистрирано Румъния (с 2,5%), Португалия (с 2,3%) и Австрия (с 2,0%).

Спрямо година по-рано продукцията в строителния бранш на Европейски Съюз се увеличи през август 2022 година с 2,8% след покачване с 2,0% през юли, до момента в който в границите на еврозоната строителството набъбна с 2,3% след покачване с 2,1% през предходния месец.

Най-силен напредък на годишна база в строителството през август беше регистриран в Словения (скок с цели 30,2%), следвана от Румъния (повишение с 15,8%) и Австрия (с 13,7%), до момента в който най-силен спад беше регистриран в Испания (понижение с 5,6%), Нидерландия (с 1,75) и Чехия (с 0,3%).

Според същото изследване на Евростат строителството в България през август 2022 година се покачва с 0,6% по отношение на юли, когато се сви с 0,4%, като това съставлява първо повишаване на стриителната продукция от месец май насам.

Продукцията в българското строителство на годишна база пък набъбна през август с 1,0% (спрямо август 2021 г.) след намаляване с 0,9% през юли.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР