Продукцията на промишлените предприятия в община Варна е за около

...
Продукцията на промишлените предприятия в община Варна е за около
Коментари Харесай

Варна се позиционира като топ дестинация за технологични компании

Продукцията на промишлените предприятия в община Варна е за към 1 милиарда лева, като над 220 млн. лева са в корабостроенето. Това сочи разбор на Института за пазарна стопанска система по отношение на икономическия профил и посоката на развиване на морската столица, осведоми Радио „ Фокус “ – Варна. Данните сочат, че морското крайбрежие, което притегля туристическия поток, в огромна степен оформя и профила на промишленото произвеждане и превоза.

Поне 100 предприятия, в това число най-големият кораборемонтен цех в страната, правят строителство, ремонт и поддържане на плавателни съдове, като в тях работят близо 3700 души. Общо в преработващата индустрия на Варна са заети над 14 000 души.

В периферията на Варна има няколко мощно индустриални общини . Промишлената продукция в Девня и Аксаково доближава над 1,5 милиарда лева, като тук са позиционирани и най-големите химически предприятия в страната. Последните обезпечават високоплатена работа на огромен брой квалифицирани служащи и експерти.

Произведената продукция в превоза във Варна е за над 900 млн. лева, като в бранша работят над 8 500 души през 2018 година Пристанище Варна и Летище Варна са най-големите работодатели в бранша, със надлежно към 1 500 и 1 200 наети.

Голяма част от приходите в превоза се генерират в товарния морски превоз.

Строителството и търговията имат общо продукция за близо 2,8 милиарда лева и заемат над 1/3 от стопанската система на Варна. И двата бранша са в допълнение подсилени от притока на младежи и мощния морски туризъм във Варна.

През последните години се следи същински взрив в строителството, като продукцията нараства с към 60% за две години (2016-2018 г.). Положителната динамичност е предизвикана от дейния заможен пазар, както и от завършването на бул. „ Васил Левски “, определян за най-значимия пътен план за Варна през последните десетилетия.

Варна към този момент се нарежда като водеща дестинация за навлизането на софтуерни компании и упованията са за стабилен растеж през идващите години. Добрата съгласуваност, в това число развиването на летище Варна и завършването на автомагистрала „ Хемус ”, просветителната инфраструктура, квалифицираната работна ръка и притокът на младежи, както и положителните условия за живот, са факторите, които обуславят тези процеси, се показва в разбора на Института за пазарна стопанска система. 

Общо 8700 са заетите в опазването на здравето, като в интервала от 2015-та до 2018-та година са основани 450 нови работни места. Две лечебни заведения влизат в топ 10 по брой наети измежду нефинансовите предприятия във Варна. Университетска многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Света Марина ” е най-големият шеф във Варна с над 2 000 наети, а Многопрофилната болница за интензивно лекуване „ Света Анна ” е с над 1 000 наети. Медицинският университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов “ е най-динамично разрастващото се висше образователно заведение във Варна и е непроменяемо в топ 3 на страната в направленията медицина, стоматология и здравни грижи. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР