„Продуктивно ли е да почваме да си спомняме къде е

...
„Продуктивно ли е да почваме да си спомняме къде е
Коментари Харесай

Борисов отвърна на Ердоган с цар Симеон

„ Продуктивно ли е да почваме да си спомняме къде е бил цар Симеон”, отговори българският министър председател Бойко Борисов, който е на посещаване в столицата на Сараево, на думите на турския президент Реджеп Ердоган, че Балканите са завещание на Турция.

„ От една страна ползата на Турция е да има оптимално положителни връзки с Европа, изключително сключване на митническото съглашение. Огромният стокооборот, който има Турция с Европейски Съюз е в напълно интерес на Турция и го подпомагаме”, изясни Борисов.

Ципрас: България и Гърция могат да свържат Европейски Съюз и Русия

Съединени американски щати: Сърбия не може да седи на два стола

Борисов след Балканската среща: Разбрали сме се да сме равни

По думите му, в случай че се постанова да се разясняват сходни изявления Балканите няма да помръднат въобще.

„ Това е най-хранителната среда за националисти, ислямисти и всички останали. Това е краят. Веднага би трябвало да се отговори по различен метод. Нашият отговор е различен – това не е европейски метод да общуваш с страни. Ние всички се борим, които не са или сме в НАТО, което подсигурява тъкмо тази сигурност. Затова се приказва за общата европейска защита, по тази причина се заделят средства от целия ЕС”, акцентира българският министър председател.

Според него няма „ няма по-изгодно за Турция от другарство с Европа в стопански и всевъзможен план”.

„ Историята е такава, само че преди XIII и XIV век на Балканите също има история, наследници, някои са ходили чак до Цариград, продуктивно ли е да почваме да си спомняме къде е бил цар Симеон, кой къде се е крил - и край в този район всичко продуктивно отсега нататък изчезва. Ние желаеме другарство, добросъседство и преди всичко хората, народите ни, да покачват приходите си, да станат като европейските”, съобщи Борисов.

„ Сърбия са наши другари, Русия са наши другари, Турция са наши другари, нямаме какво да делим” , сподели министър председателят.

„ Добре е, че ориста на Западните Балкани е в ръцете ни, само че би трябвало да разберем, че предишното би трябвало да остане в историята”, продължи той.

„ Трябва да покажем на Европа, че гледаме в бъдещето, че сме умни и работливи, тъй като Европейски Съюз също има проблеми ”, означи Борисов.

Според него значим знак за интеграцията на страните от Западните Балкани в Европейски Съюз е, че водачите от района са поканени на срещата на върха в София, която ще се организира през май 2018 година

Борисов добави, че на Босна и Херцеговина, както и на другите страни от района, им следва тежка и упорита работа за участие в Европейския съюз.

Председателят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич отвърна, че чака поддръжка от България за еврочленството на страната му.

Той акцентира, че в Босна и Херцеговина няма коренен ислям, като през последните две години нито един босненец не отпътувал за Сирия, а в всички 46-има завърнали се бойци на „ Ислямска държава” са под надзор.

Борисов и Звиздич се споразумяха са по-добро съдействие сред двете страни в региона на сигурността.



Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР