Продуктите и на петте производителя на медикамента Пеметрексед са купувани

...
Продуктите и на петте производителя на медикамента Пеметрексед са купувани
Коментари Харесай

НЗОК опроверга частните болници, че лекарствата с ниски цени са с изтичащ срок

Продуктите и на петте производителя на медикамента Пеметрексед са купувани на ниска цена от държавните и общински лечебни заведения и на оптималната допустима цена от частните лечебни заведения. Това сочат изнесени от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) данни, с които опровергават изказванията на частни лечебни заведения отпреди ден, че ниските цени в държавните и общински лечебни заведения е допустимо да се дължат на партида с изтичащ период на валидност. Преди ден на чуване в Народното събрание шефът на НЗОК доктор Дечо Дечев съобщи, че постоянно когато се организират публични поръчки, се реализират по-ниско цени на медикаментите и публичният запас се изразходва по-справедливо. На чуването стана ясно още, че здравният министър Кирил Ананиев към този момент е предложил смяна в Закон за обществените поръчки, която да задължи и частните лечебни заведения да организират публични поръчки когато употребяват публичен запас, защото за това упорства и Европейска комисия.

От справката на НЗОК е видно, че всяка болница се доставя с Пеметрексед от една или повече от общо петте компании, които оферират артикули с това интензивно вещество на пазара - “Актавис “, “Акорд “, “Алвоген “, “Сандоз “ и “Хитън “. Продуктите и на петте компании са с интернационално непатентно название Пеметрексед и се заплащат 100% от НЗОК, като референтната стойност в позитивния лист е 1063 лева Това е пределната законна цена – таванът, до който НЗОК покрива медикаментите.

Независимо от коя от фирмите се доставят, множеството частни лечебни заведения купуват на пределната цена в позитивния лист – 1063 лв., а държавните и общинските на цени от 118 лева до 859 лв. според от компанията-производител. От справката е видно, че някои държавни и общински лечебни заведения също купуват лекарства на по-високи цени, само че отново са на половината или най-малко под пределната цена. А също по този начин е видно и че не всички частни лечебни заведения постоянно купуват постоянно на пределната цена, има и дребни изключения. Например бургаската " Дева Мария ", която един път е купила лекарството на пределната цена и един път за 162 лева

Например препаратът на Сандоз е бил платен от Комплексния онкологичен център (КОЦ)- Стара Загора (169.51 лева.); УМБАЛ “Свена Марина “ - Варна (186 лева.); УМБАЛ “Свети Иван Рилски “-София (125 лева.); УМБАЛ “Свети Георги “-Пловдив (129.95 лв), УМБАЛ “Царица Йоанна-ИСУЛ “ (239 лв), КОЦ Велико Търново (156 лв), КОЦ Пловдив (130.28 лв) и надлежно на пределната цена от 1063 лева в частните “Токуда “, “Софиямед “, “Сердика “, “Надежда “, “Паркхоспитал “.

Същото лекарство, само че артикул на “Актавис “ е бил платен от КОЦ Стара Загора (121.92), УМБАЛ Плевен (118.56), КОЦ-Русе (444), СБАЛО Хасково – 859.32 и от частните “Авис Медика “ (146), “Дева Мария “ (162.80); “Софиямед “ (1063), “Уни Хоспитал “ (1063), “Пълмед “ (1063 лв).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР