Продукти за умния дом, лаптопи с вградени модерни системи за

...
Продукти за умния дом, лаптопи с вградени модерни системи за
Коментари Харесай

Солитрон: Технологиите от бъдещето вече са тук

Продукти за умния дом, преносими компютри с вградени съвременни системи за сигурност, ергономични екрани и геймърски оферти са част от технологиите, които да подобрят живота и работата на потребителите. За корпоративните клиенти са създадени редица решения за „ периферни калкулации “, биометрична отбрана, високоскоростен запис върху SSD дискове и други Новостите бяха показани от производители, дистрибутирани от Солитрон България, като Acer, D-Link, HP, Lenovo, Microsoft, Netgear, Philips, Samsung, Western Digital, както и на новия сътрудник Fujitsu по време на обичайната дилърска среща.

Бързата урбанизация, демографски промени в Европа, водещи до застаряване на популацията, съчетани с хипер глобализацията, която се демонстрира и отрицателно като вирусът WannaCry, по този начин и позитивно посредством бързото разпространяване на модерните бизнес иноватори като Uber и Airbnb, са фактори, които трансформират бързо и ИТ промишлеността, разяснява Георги Филипов от HP. “Технологиите се трансформират извънредно бързо, 3D трансформацията преобразува доста промишлености, давайки опция за произвеждане на доста „ неща “ - от елементи за коли до оръжия и от елементи за ИТ артикули до кости за човешкото тяло, съобщи той. След 5 година огромна част от колите, колите ще са направени от принтери. Тенденцията „ Интернет на нещата “ обезпечава доста умни устройства в домове и в офисите, които са свързани непрекъснато. В бъдеще хората ще са хипермобилни и ще поддържат връзка с холограми, а телефоните може би ще вградени в ръката да вземем за пример “, добави Филипов.

„ Технологиите от бъдещето към този момент са тук, съобщи Владимир Ангелов, СМБ управител на Lenovo за България и Македония. - Те са настоящи, тъй като хората станаха адаптивни към тях. Доскоро възприемането на нова технология отнемаше 3-4 години, а в този момент става за месеци “, добави той, обяснявайки тактика на Lenovo за фокусиране върху 3 съществени посоки – компютри, които да са печеливш бизнес, центрове за данни и смарт интернет епоха посредством устройства, виртуална действителност и облачни услуги.

Изкуственият разсъдък

Освен за геймърите, добавената действителност и изкуственият разсъдък намират приложение и в всекидневието. Решението Smart Vest - здравно облекло с 10 текстилни датчика, вградени в ЕКГ облеклата за наблюдаване на сърдечната активност, е създадено от сътрудници на Lenovo по стратегия, финансирана от Lenovo. „ Този фонд за нововъведения с общ бюджет от с $500 милиона към този момент е вложил в 60 започващи компании, някои от които са доста сполучливи “, разяснява Ангелов.

„ Четвърта фаза на индустриализацията (Индустрия 4.0) и навлизането на кибер физичните системи са във фокуса на Fujitsu. Разрушаването на обичайните модели вследствие на нахлуването на Интернет на нещата води до промени в производството, в метода ни на работа и на живот, разяснява Здравко Димов, отговарящ за сътрудниците във Fujitsu България. - В основата на всичко това е големият размер от данни, който пораства е невероятни темпове всяка година. Предимство ще имат тези, които съумяват да извлекат изгода и от неструктурираните данни, употребявайки съвременни решения за пречистване, за разбор на тези данни “, добави той. Сред факторите, влияещи върху корпоративната среда са индустриалните IOT, изкуственият разсъдък, 5G, виртуалната и смесена действителност, „ умните “ заводи, както и новите „ мъгливи “ (Fog) калкулации. „ В огромните облачни центрове се изпращат данните, които подлежат на разбор, в това число с логаритми за машинно образование, само че периферните калкулации (описвани като „ fog”), ще се развиват все по-динамично. Това са тези устройства „ на първа линия “, които ще събират, филтрират и проучват данните от IoT сензорите, а по-късно те ще бъдат подавани към облака “, изясни Димов.

Компанията пуска и у нас две сходни решения под марката INTELLIEDGE, които „ стоят “ сред сензорите и ИТ инфраструктурата, която ги обработва. Самостоятелното устройство А700 Appliance дава на клиентите хардуер и програмен продукт в едно пакетно решение, готово за внедряване, в това число протоколи за връзка с облака на Amazon, Гугъл и Fujitus K5. Другият артикул е шлюзът G700, който обезпечава хардуера, даващ опция за пускане на лични софтуерни приложения на клиента, добави Димов. IIOT решенията са подобаващи за компании от индустрията, логистиката, търговията, енергетика и други

Къде да запишем всички тези данни?

Данните порастват с неимоверни темпове и от ден на ден компании ще употребяват флаш памет, чиято цена спада непрестанно. Въпреки това през 2020 над 70% от екзабайтите с данни към момента ще се съхраняват и употребяват от HDD дискове. Същевременно какво съставлява един обичаен корав диск? Плоча, която се върти с огромна скорост, а магнитната глава за четене и запис е ситуирана на разстояние едвам 100 ангстрьома (10 нанометра) от повърхността й или колкото е размера на един вирус, разяснява Норберт Козиар, старши управител продажби във WD за Източна Европа. - Ако съпоставим размера на главата със аероплан JumboJet, това значи, че той би трябвало да лети на височина 10 мм на земята. Това значи, че производителите използваме извънредно прецизни технологии, само че и че устройството е доста сензитивно към разтърсвания, тъй че би трябвало да се има поради по какъв начин се придвижва, по какъв начин се конфигурира, по какъв начин се употребява.

Налага се и възстановяване на технологията за четене/запис, защото досегашната PMR е достигнала тавана на опциите си. В тази връзка създаваме технологията MAMR, чиято глава вместо лазер употребява микровълни, а може да работи със същите медии, същите плочи. Очаквам обаче, че технологиите PMR и MAMR ще са налични редом “, добави Козиар от WD. Компанията, която преди няколко години закупи Hitachi Global Storage Technologies (HGST), от януари тази година публично завърши и придобиването на SanDisk. Компанията преструктурира своето портфолио, предлагайки както лични решения, основана на флаш памет, по този начин и решения за корпоративни клиенти и системи за ЦОД.

„ Когато се купуват дискове, е значимо да се знае какъв вид приложения ще ги употребяват. Синята серия WD e предопределена за лични компютри, а в случай че търсите огромна продуктивност в офиса (т.е. работа по 8 часа дневно, 7 дни в седмицата), са нужни моделите от „ черната “ серия. Те са малко по-шумни и енергоемки, само че бързината и издръжливостта са съществени фактори “, изясни експертът. За облачни приложения, работещи в режим 24х7, се предопределени „ алените “ дискове, които са първите мрежови дискове, усъвършенствани с RAID контролер. За поточно видео и видеозаснемане са създадени дисковете от лилава серия (Purple), включваща твърди дискове с потенциал до 10 TB и microSD карти памет с потенциал до 64GB. Златната серия е универсално решение ", добави Козиар.

На SSD моделите залага и Samsung, която през предходната седмица показа vNAND 970 Pro – най-бързият потребителски SSD на пазара, разчитащ на технологията NVMe. Моделите оферират 3500 MB/s скорост на четене, а при запис прехвърлянето на данни доближава 2700 MB/s, или 6 пъти повече от SATA дисковете, предоставящи до 560 MB/s. Прогнозите са, че през 2020 година 50% от твърдотелните дискове ще употребяват NVMe, a останалите 50% - SATA интерфейс. „ Сега е време дилърите да си основат позиции на този пазар. Тези бързи SSD са подобаващи за графични дизайнери, инженери, работещи с огромни файлове, за графични симулации, за доста „ запалени “ геймъри, които желаят да играят на най-мощните компютри. Този пазар ще пораства бързо “, съобщи продуктовият управител на Samsung.

970Pro има всички значими съставни елементи, в това число технологията V-NAND 2-битова MLC, контролер Phoenix, усъвършенстван фърмуер, Контролерът Phoenix обезпечава по-малка топлота посредством интелигентната технология TurboWrite. Освен това чиповете са от едната страна, тъй че топлината се разсейва по-лесно. Моделите са с потенциал 1TB и 512GB, като покриват относително тясна ниша, само че предоставяйки най-хубавото – потребителски артикул от сървърен клас, добави той.

Сигурността става сериозно значима

Почти всички ноутбуци, а и настолни машини към този момент са вграден биометричен датчик, който постоянно се употребява освен за „ отключване “ на машината, а и за повишение на сигурността на достъпа до чувствителни приложения и уеб услуги.

“Сега сме в ерата на съдействие, новите чиновници са изобретателни в офиси от отворен вид, те са индивидуалисти и желаят устройството, което носят, да е „ готино “, да е „ тяхното “ персонално устройство. До 2020 година 50% от работната ръка ще са точно такива хора, за които няма граница сред работа и персонален живот. Работата се случва на всички места и когато и да е, тъй че за сходни чиновници най-важно е съдействието посредством виртуални екипи. Затова нововъведенията на HP са в региона на дизайна, на съдействието и на сигурността, подчинени на визията One Life”, изясни Георги Филипов от HP.

Лаптопът EliteBook 1040 G4 да вземем за пример е доста мощно устройство (поддържащо свързване на 3 спомагателни екрана с 4К резолюция), с бързо зареждаща се батерия. Освен това в преносимия компютър са вградени всички софтуери за сигурност на HP, включително HP BIOSphere и HP Client Security, както и HP DriveLock, а технологията SureView от второ потомство „ скрива “ екрана (т.е. понижава зрителния ъгъл), когато потребителя употребява преносимия компютър си на на публично място, добави Филипов.

Ултрабукът на Acer Swift 3 също с читател за пръстов отпечатък, планиран за работа с функционалността на Microsoft Windows Hello. Освен това разполага и с камера Super HDR и 4 микрофона за ясно предаване на глас при видеоконференции, а алуминиевият корпус и 256 GB SDD дават опция за тъничък и лек дизайн (под 1,6 кг), макар съществуването на обособена графична карта и голям брой портове за свързване.

Освен това множеството производители към този момент плануват специфични съоръжения за елементарно закриване на уеб камерата (различни капачета или непосредствено прибиране на камерата в някои монитори на Philips), още веднъж за възстановяване на персоналната цялост на потребителя.

 Извитите огромни екрани като този Philips стават все по-популярни измежду професионалните консуматори от инвестиционите компании.

Fujitsu разчита на своята технология PalmSecure, която мери структурата на вените на дланта, измервайки равнището на кислорода в тях. „ Това е безконтактна технология, която с изключение на в преносими компютри и настолни компютри, е подобаваща за разнообразна корпоративна приложимост – за надзор на достъпа на публични места, през които минават доста хора. Ниво на „ сбъркани “ позволени хора е 0,0001%, което стотици пъти по-добро от аналогичните технологии с пръстови отпечатъци “, съобщи Здравко Димов.

Интелигентният дом

Много хора се интересуват от артикули за „ умния дом “, само че до неотдавна цената им бе прекомерно висока за всеобщия български консуматор, разяснява Борислав Георгиев, представител на D-Link за България. Затова тайванският производител е почнал да си партнира с външни разработчици, тъй че доста от устройствата поддържат Amazon Alexa, Гугъл Assistant, Apple Home Kit, както и IFTTT, предлагащи ръководство на всички устройства, сертифицирани за съответното приложение. „ Идеята е гласово да се управляват всички функционалности в устройствата за умния дом “, добави Георгиев. Сред новите оферти за домашни камери за сигурност е новата 8100LH – 180-градусова камера с доста вградени приложения, както и LTE камера DCS 1820L с много мощна батерия (6400 mAh) с образован видео разбор за засичане на човешко наличие. Дори за бюджетните оферти D-Link предлага заоблачен запис, който е безвъзмезден за до 3 камери и запис до 24 часа, разяснява Георгиев.

Компанията предлага и цялостна WiFi система за дома посредством новата марка COVR, разполагаща с технологията MU-MIMO и поддържаща безжичния стандарт Wireless AC1200 (300 Mbps в обсега 2,4 GHz и до 867 Mbps скорост в обсега 5 GHz). Тези системи обезпечават безжично покритие на жилища с повърхност до 550 м2.

Подобни решения показа и Netgear, като системата Orbi, включваща един рутер и най-малко един спътник, обезпечава бърза безжична мрежа в целия дом. „ Системата от дизайнерски устройства Orbi има вграден контролер и основава една SSID мрежа, като всички параметри се настройват елементарно благодарение на приложение. С него се вижда и лист на всички свързани към домашната мрежа устройства (таблети, смарт телефони, тв приемници, конзоли), като се поддържа и приложението Circle на Disney. С негова помощ потребителят може да „ упражни “ по-ефективно наставнически надзор, като настрои време за прилагане на интернет денем, достъп до разнообразни приложения и други параметри, изясни Ангел Георев, продуктов управител за Netgear в Солитрон.

Системата Orbi разчита на 3 честотни обсега, която обезпечава 4 връзки по 433 Mbps сред рутера и спътника. Роумингът сред двете устройства също става доста бързо, тъй че потребителят не усеща спиране на работата на приложенията. Системата е налична и във вид за бизнес консуматори – OrbiPro, като тя дава опция за основаване на 3 разнообразни SSID мрежи – административен с достъп до всички системи и доклади, за чиновници, които виждат споделените в мрежата запаси като принтери, скенери и други, и мрежа единствено за посетители, които получават достъп единствено до Интернет, добави Георев.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР