Продукти като Instinct MI250 на AMD стават забранени за износ

...
Коментари Харесай

САЩ лишават Китай и Русия от най-мощните AMD и Nvidia ускорители


Продукти като Instinct MI250 на AMD стават неразрешени за експорт в Китай и Русия
(снимка: AMD)

В следващ рунд на наказания, като част от комерсиалната война, американските управляващи постановиха ограничавания върху доставката на съвременни изчислителни ускорители AMD и Nvidia за Китай и Русия.

Последният ден на август донесе неприятни вести за китайските и съветските клиенти на AMD и Nvidia. Правителството на Съединени американски щати забрани на двете компании да доставят в тези страни GPU-базирани ускорители, които дават отговор на избрани критерии за продуктивност.

По-конкретно, описът със наказания включва сериите A100 и H100 на Nvidia и ускорителите Instinct MI250 на AMD. Според представители на AMD, на които се базира Ройтерс, доставката на ускорители Instinct MI100 не е неразрешена.

В същото време AMD счита, че новите ограничавания няма да окажат доста въздействие върху бизнеса на компанията, защото размерите на търговия с тези артикули не са огромни. След новината от Белия дом акциите на Nvidia изгубиха повече от 6% от цената си, до момента в който при AMD спадът не надвиши 3,8%.

Смята се, че Nvidia A100 с архитектура Ampere има равнище на продуктивност, което постанова възбрана на доставките на такива ускорители в Китай и Русия. Според американските публични лица, модерните съставни елементи с генезис от Съединени американски щати не би трябвало да се употребяват от китайски и съветски клиенти за възстановяване на военните им технологии.
още по темата
Забранените ускорители AMD и Nvidia теоретично могат да се употребяват в системи за различаване на тирада при слушане на диалози и различаване на военни цели в изображения на терен, получени от разследващи спътници.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР