Продукти:1 кг брашно 150 мл. вода 1/2 опак. мая 1

...
Продукти:1 кг брашно 150 мл. вода 1/2 опак. мая 1
Коментари Харесай

Рецепта за вкусна питка с мая за Бъдни вечер

Продукти:
1 кг брашно
150 мл. вода
1/2 опак. квас
1 с.л. сол
2 с.л. захар
3 с.л. олио
400 мл. вода

Маята (1/2 опак.) се накисва в малко количество вода (150 мл.) и се оставя да се разтвори. През това време брашното (1 кг) се пресява два пъти и се слага в огромна тава. В него се оформя кладенче и в него се изсипват солта (1 с.л.), захарта (2 с.л.) и олиото (3 с.л.).

Накрая се прибавят маята и водата (400 мл.) на стайна температура, като водата се прибавя на порции. От продуктите се омесва тесто, като месенето трае дълготрайно, до момента в който в тестото се образуват мехури. Според традицията тестото би трябвало да се удари 100 пъти в кухненския плот, с цел да стане същински вкусна погачата. След това тестото се оставя на топло да втаса. То е втасало сполучливо, щом удвои размера си. В случай, че в кухнята не е задоволително топло, може да се употребява фурната, като тя се включва на 100 градуса. Тестото престоява към 15 минути в нея, след което се изважда и разделя на равни елементи, които се оформят на топчета. Те се слагат на отмерено разстояние едно от друго в намазана с олио тава. Тавата още веднъж се оставя на топло да втаса за към 15 минути или до момента в който удвои размера си.

След това питката се набучва от горната страна с вилица и се слага във фурна с температура 180 градуса да се пече. Готова е след към час. След това се изважда и се завива с забрадка, с цел да остане мека и вкусна.

източник: 1001recepti.com
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР