Продоволствената криза, предизвикана от войната в Украйна, ще накара повече

...
Продоволствената криза, предизвикана от войната в Украйна, ще накара повече
Коментари Харесай

ООН: Продоволствената криза ще предизвика рекордни бежански вълни

Продоволствената рецесия, провокирана от войната в Украйна, ще накара повече хора да изоставен домовете си в по-бедните страни, което ще докара до рекордни равнища на световно разселване и бежански талази.

Това се показва в прогноза на Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците, представена от Ройтерс.

По данни на организацията, към 89.3 милиона души са били принудително разселени по света вследствие на гонене, спорове, злоупотреби и принуждение в края на 2021 година Оттогава милиони други са избягали от Украйна или са били разселени в нейните граници. А покачванията на цените, свързани с блокирания експорт на зърно, ще провокират още повече преселвания, считат от институцията.

"Ако имате продоволствена рецесия в допълнение към войната, нарушаването на човешки права и изменението на климата, трендовете на увеличение на бежанците ще се усилят. Ясно е, че въздействието, в случай че проблемите не бъдат позволени бързо, ще бъде много опустошително “, счита висшият комисар на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди.

Той напомни, че от ден на ден хора бягат вследствие на покачването на цените и протестите в района на Южна Сахара в Африка.

Като цяло броят на бежанците в международен мащаб се усилва всяка година през последното десетилетие, се показва в отчета на Агенцията на Организация на обединените нации за бежанците. Към днешна дата той е двойно по-висок от повече от записаните през 2012 година 42.7 милиона души.

Филиро Гранди разкритикува и "монопола " на ресурсите, предоставени на Украйна, до момента в който в същого време други стратегии за подкрепяне на бежанци са незадоволително финансирани.

„ Украйна не би трябвало да ни кара да забравяме останалите рецесии “, сподели той, като загатна спора в Етиопия и сушата в Африканския рог.

Според Гранди, отговорът на Европейския съюз на бежанските рецесии е "неравнопоставен ". Той съпостави разногласията сред страните по отношение на приемането на дребни групи мигранти, пресичащи Средиземно море, с щедростта на страните от Европейски Съюз за украинските бежанци след нахлуването на Русия през февруари.

„ Със сигурност това потвърждава нещо значимо - отговорът на притока на бежанци и на обезверени хора по крайбрежията или границите на богатите страни не е неуправляем “, сподели той.

В отчета на Организация на обединените нации се споделя, че страните с невисок и междинен приход са приели 83% от всички бежанци в света в края на 2021 г.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР