Продемократични протестиращи блокираха улици в столицата на Судан с импровизирани

...
Продемократични протестиращи блокираха улици в столицата на Судан с импровизирани
Коментари Харесай

Протестиращи в Судан вдигнаха блокади ден след преврата

Продемократични протестиращи блокираха улици в столицата на Судан с спонтанни барикади, на които имаше и подпалени гуми, съобщи Асошиейтед прес. Така те показаха недоволството си от това, че военните превзеха властта.

Същевременно през днешния ден най-висшият военачалник в страната Абдел Фатах Бурхан през днешния ден сподели, че министър председателят Абдула Хамдок , който оглавяваше разпуснатото държавно управление, се намира в дома му. Генералът сподели, че го е прибрал там за гарантиране на сигурността на самия Хамдок. Бурхан добави, че Хамдок е в положително здраве.
 
 БГНЕС

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш обаче прикани за незабавното освобождение на Хамдок, съобщи Франс прес. Той добави, че поради значими геополитически разделения, които пречат на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да взима мощни ограничения, както и поради пандемията, поради икономическите и обществените компликации в Судан, военните водачи считат, че могат да работят изцяло безнаказано, че могат да вършат каквото си желаят, тъй като нищо няма да им се случи.

Превземането на властта в Судан последва седмици на засилващо се напрежение сред военни и цивилни водачи по отношение на посоката и темпа на прехода на Судан към демокрацията. Превратът заплашва да провали този развой, който напредва постепенно от свалянето от властта на дългогодишния автократ Омар ал Башир след национално въстание преди две години.

По време на втората си обществена изява, откогато взе властта, военачалник Бурхан през днешния ден сподели, че военните са били принудени да се намесят в Судан, с цел да разрешат политическа невъзможност. " Цялата страна беше в застой поради политически вражди ", сподели той на конференция, излъчена по малкия екран. " Опитът от последните две години сподели, че присъединяване на политическите сили в преходния интервал е минус и провокира раздори ", добави генералът.

Западни държавни управления и Организация на обединените нации осъдиха преврата и приканиха за освобождението на Хамдок и други висши чиновници, които са арестувани. Администрацията на американския президент Джо Байдън разгласи, че замразява незабавна помощ за Судан на стойност 700 милиона $.

Но Бурхан през днешния ден сподели, че е допустимо някои от арестуваните да бъдат изправени на съд , тъй като, съгласно него, били отговорни в подстрекаване против военните.

Мариам ал Махди, външната министърка в държавното управление, необуздано от военните, се изрече предизвикателно против преврата през днешния ден и разгласи, че тя и другите членове на администрацията на Хамдок остават законната власт в Судан.

" Ние към момента сме по местата си. Отхвърляме този прелом и тези противоконституционни ограничения ", сподели тя в изявление по телефона от вкъщи си в Хартум. " Ние ще продължим мирното си непокорство и опозиция ", добави тя.

Още през вчерашния ден, часове откакто военните арестуваха Хамдок, суданци излязоха да стачкуват по улиците на столицата Хартум и други градове. Според Суданския лекарски комитет минимум четирима души са били убити и над 80 ранени, когато сили за сигурност са разкрили огън по протестиращите.

Страната и светът в този момент са в очакване дали ще има още принуждение в страната, където продемократични митинги бяха кърваво потушени през 2019 година Голяма индикация за това по какъв начин военните ще реагират на съпротивата се чака да има в събота, когато протестиращите възнамеряват всеобща проява, на която те ще изискат връщане към цивилно ръководство.

Същевременно стана ясно, че през днешния ден трима посланици на Судан в европейски страни - Франция, Белгия и Швейцария - оповестиха, че застават напълно на страната на суданската съпротива против преврата. Те споделиха още, че афишират суданските посолства на Судан във Франция, Белгия и Швейцария за посолства на суданския народ и на неговата гражданска война, съобщи Франс прес. Тримата судански посланици са надлежно Омар Бешир Манис, Абреррахим Халил и Али Ибн Аби Талеб Абреррахман ал Генди.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР