Продават се възрожденски къщи от културното наследство на България. Не

...
Продават се възрожденски къщи от културното наследство на България. Не
Коментари Харесай

Пускат на търг емблематични възрожденски къщи в Малко Търново

Продават се възрожденски къщи от културното завещание на България. Не става дума за черен пазар, а за решение на Общинския съвет на Малко Търново, оповестява "Флагман ".

Заради липса на средства локалната администрация е подготвена да се раздели с две емблематични здания, монументи на културата. Търгът е плануван за началото на декември.

До 2005 година в Дяковата къща в Малко Търново, която е монумент на културата, се е помещавала част от администрацията на община Малко Търново, в това число и прокуратурата в града.

От тогава досега постройката е необитаема и се разрушава, по тази причина общината се пробва да й откри нов притежател, който да й вдъхне нов живот.

Двете къщи, които община Малко Търново пуска за продажба на търг, са строени през 19-ти век. Паметници на културата, част от чорбаджийската махала на възрожденското погранично градче.

„ Тази къща е една от къщите, които дават лице на Малко Търново като архитектура, останала от Възрожденските години, когато Малко Търново е бил един водещ град, в територията на Странджа, в Османската империя.

Тази архитектура е присъща за Черноморското и Средиземноморското крайбрежие и това са прелестни къщи, останали оттогава. Обикновено това бяха къщите на по-заможните хора,овчари,кехаи и т.н.”, споделя Дико Патронов- някогашен шеф Политическа партия „ Странджа”.

Дяковата къща е строена в края на 19 век и е от вида късновъзрожденска черноморска къща – салонна и симетрична. Къщата е на два етажа, като реставрирана през 1985 година от НИПК и е монумент на културата от локално значение.

До 2005 година в постройката се помещавала част от администрацията на община Малко Търново, а също и прокуратурата. След като двете институции били преместени в нови здания,къщата почнала постепенно и несъмнено да се разрушава. Опитите на общината да я реставрира с пари по европейски планове блъснали на камък.

„ Пробвахме няколко пъти да играем по планове с трансгранично съдействие, не се получи, тъй като в действителност са монумент на културата и са с подобен статут.

Дадохме я 2013 година на музея, с цел да може да направи Център за работа с деца, в това време заради огромната сума за ремонт това отново не се случи и толкоз години тези къщи пустеят.

И сега не ги продаваме за това, тъй като ще вземем едни пари и ще платим заплати, в противен случай, продаваме ги, с цел да може в действителност, в случай че пристигна някой добър собственик да може да ги стопанисва и да резервира този възрожденски дух.

От друга страна като монументи на културата, като такива никой не може нито да ги събори, нито да им промени образа и типа. Напротив, една керемида да се смени,трябва да има координиране от Паметниците на културата”, изясни кметът Илиян Янчев пред Нова телевизия.

Чрез търг общината търси нов притежател и на друга къща, също монумент на културата, до която достъпът към този момент е усложнен от големи плевели. Къщата на Дико Русев - Махони. Била е закупена от Община Малко Търново през 1984 година за потребностите на Детската асамблея „ Знаме на мира “.

През 1990 година постройката е съборена до основи и построена отначало от НИПК. При строителството е възобновен видът на късновъзрожденската черноморска къща. До скоро там пък се помещавал Районният съд в града.

„ И в тези къщи са непокътнати историята и предишното на целия район. Така, че с парите, които ще вземем от тези, ще бъдат ориентирани към музея „ Александър Фол”, с цел да може да се създадат ремонт на тези къщи, които в действителност и те се нуждаят от подобен ремонт.

А по отношение на тези две къщи, аз съм уверен, че в действителност ще пристигна човек, който ще е част от района, с цел да резервира възрожденския жанр. Ако на следващия ден тези къщи паднат, тогава ще кажат кмета за какво не ги стопанисва. Питам аз,как да ги стопанисваш без да има запас?”, сподели още Янчев. Според кмета не е добър вид да се отдават чартърен.

Бившият шеф на Природен парк „ Странджа”, чието седалище е в Малко Търново разсъждава, че би трябвало поддръжка от страната, защото самото основаване на Парк „ Странджа” имало за цел с изключение на запазване на естественото благосъстояние и опазване на културното, историческо и архитектурно завещание в региона

Търгът за двете възрожденски къщи, монументи на културата е плануван за началото на месец декември. Засега измежду местите поданици претендент купувачи няма.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР