Продавачка на плодове и зеленчуци на пазар в Пловдив без

...
Продавачка на плодове и зеленчуци на пазар в Пловдив без
Коментари Харесай

Продавачка на плодове и зеленчуци победи НАП

Продавачка на плодове и зеленчуци на пазар в Пловдив без касов уред завоюва на първа инстанция дело против Националната организация за приходите. Решението е на административния съд. С постановлението си магистратите анулираха запечатването на открития щанд от данъчните до окончателното решение на разногласието.

Служители от Агенцията по приходите създали инспекция през ноември предходната година на пазара на улица " Младежка " в Пловдив дали за продажбите от сергиите се издават касови бележки.

Инспекторът от Национална агенция за приходите си купил от Величка Колева 770 грама ябълки за 1 лева и 31 стотинки. Но за покупката си не получил касова записка.

Величка Колева споделя, че няма фискално устройство, тъй като предлага плодове и зеленчуци от дворното си място в село Стоево. Тя сама ги отглежда и съгласно закона за Данък добавена стойност не е задължена да записва продажбата им.

Без устройство за отчитане на оборота и без документ, че е регистриран аграрни производител обаче, дамата получила акт и заповед сергията и да бъде запечатана за 10 дни.
Величка Колева: Притеснението беше огромно, разболях се, може да не е кой знае какъв брой санкцията, обаче за мен това е нещо, тъй като аз сама се трудя.
Със фамилна поддръжка дамата обжалвала заповедта в Административния съд. Пред магистратите тя показала документ, подписан от кмета на Стоево, че е производител на ябълки, круши, бадеми, орехи и зеленчуци, които отглежда в двор от един декар.
Величка Колева: Цяло лято съм пътувала с две чанти, с цел да изкарам два лв. за фамилията си.
В решението на съда е записано, че пазарът на улица " Младежка " не е борса или стоково пазарище, а открити щандове и по тази причина производителите могат да продават без касов уред.
Христо Колев: Ще продължим да го вършим, не ни е боязън не се плашим.
Запечатването на сергията е спряно, а данъчните са наказани да плятат 510 лева разходи по делото. От Национална агенция за приходите обявиха, че ще апелират пред Върховния административен съд, а постоянните инспекции на пазара ще продължат.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР