Продължителното седене и обездвижването могат да доведат до сериозни последствия

...
Продължителното седене и обездвижването могат да доведат до сериозни последствия
Коментари Харесай

Ето как да преодолеете последствията от обездвижването по време на социална изолация

Продължителното седене и обездвижването могат да доведат до съществени последици за здравето - както физическото, по този начин и прочувственото. Особено в условия на обществена изолираност.

Освен физически болки, от които най-често срещаните са във врата, кръста и раменете, неналичието на придвижване може да отключи и съществени душевен положения, като паник офанзиви. Причината е, че отрицателните страсти предизвикват стрес на вътрешните органи и цялостната нервна система, и то при 95% от хората. Този развой води и до изцяло блокиране на избрани мускулни групи.

За да не се стига до съществени проблеми, тези положения може да се повлияят с постоянно осъществяване на леки извършения, предлага Константин Ковачев, основател на метода Active Sitting (активно седене) и на първата в България цялостна стратегия за физическа и прочувствена промяна, основана на приложна кинезиология.

На базата на науката за придвижване на силите в тялото, която съчетава салдото на конструкция, биохимия и страсти, Константин Ковачев и екипът му са създали набор от извършения. Те са лесни, подобаващи за всички възрасти, извършват се на стол и са изключително подобаващи за седящите специалности.

Няколко извършения за минути:

На първо място би трябвало да ставаме на всеки час да раздвижим тялото. Да се надигнем, да се протегнем и да се разходим 1 минута.Така ще раздвижим лимфата, която не може да циркулира обикновено и да “чисти” организма ни от отрови. Това важи изключително при седене на офис стол, когато ъгълът на краката ни притиска лимфните възли.

Лесно упражнение за оживление на лимфата е от седеж. Повдигаме 1 см петите и ритмично ги потупваме в пода за 1 мин. Така се получава резултатът “мускулна помпа”, които усъвършенства придвижването на лимфата. Масаж на точки, стимулиращи лимфната система. С пръстите на едната ръка масажираме точки в зоната под ключицата от рамото до гръдната кост от едната и от другата страна.

Друго упражнение за разпределяне на раменния пояс, повдигаме раменете с поемане и внезапно ги пускаме надолу с издишване 3-5 повторения. За туширане на напрежението във врата се предлага да повдигнем леко плещи и да стартираме да движим главата вляво и вдясно 15 сек. Чрез повдигане на раменете облекчаваме мускула на врата и по елементарно раздвижваме прешлените. Важно е и да “активираме” мускулите на корема с цел да ни поддържат кръста. Слагаме си пръстите в региона на слънчевия сплит и леко прибутваме пръстите под ребрата. Така даваме сигнал посредством заглавните места на корема да работи по-ефективно.

Може да използваме и още едно елементарно упражнение за разпъване, както сме седнали на стола и се навеждаме с ръце напред. По този метод разтягаме мускулите на кръста и без изпитание подобряваме позицията на седене. Завъртаме главата под 45% на страни и навеждаме надолу. Друго упражнение за оживление на горната част на врата. Повдигаме леко брадичката нагоре и започваме да я движим в ляво и дясно с бързо движение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР