Продължителното излагане на слънце носи големи рискове за кожата и

...
Продължителното излагане на слънце носи големи рискове за кожата и
Коментари Харесай

За какво да следите на етикетите на слънцезащитните кремове

Продължителното излагане на слънце носи огромни опасности за кожата и по тази причина е значимо да се предпазваме с подобаващи артикули. Изследване на компания за козметични артикули обаче демонстрира, че у нас едвам 30% от популацията употребява слънцезащитни кремове, а от тях единствено ½ ги употребяват вярно, оповестява bTV.


За какво да внимаваме в етикета на кремовете?

За слънцезащитните кремове е значимо на опаковката да участва абревиатурата SPF. Факторът за предотвратяване от слънчево изгаряне демонстрира теоретично времето, през което можете да останете изложени на слънце, без да предизвикате изгаряне. Факторите варират от 6 до 50, само че най-предпочитани за плаж за 20, 30 и 50 фактор.

На опаковката на продукта би трябвало да участват обозначенията UVA и UVB за другите типове ултравиолетови лъчи, които стопират.

Ултравиолетовите Б лъчи главно дават отговор за нашето бързо изгаряне когато отидем на плажа. Те могат да доведат и до злокачествени болести при по-дълго излагане на слънце. Преминават и през автомобилни стъкла, за разлика от ултравиолетовите А лъчи.

Как да преценим какъв брой да се излагаме на слънце?

Най-популярното разбиране е следното: в случай че кожата ви изгаря за 10 минути без отбрана, нанасянето на артикул с SPF 20 ще усили това време 20 пъти т.е. времето за изгаряне ще стане 200 минути. Дерматолозите настояват, че цифрата на фактора се равнява на минутите отбрана.

Фармацевтът Анжела Мизова предлага за деца и хора с доста сензитивна кожа да употребяват кремове с минерални филтри, а не с химични филтри. Тези с минерални филтри са по-бели и мъчно попиват в кожата и точно това защищава децата хората с алергии. Нямо обаче 100% отбрана от алергии, предизвестяват фармацевтите.

Продължителността на излагане на слънце и факторът на слънцезащитните артикули зависят най-много от вида кожа, подсети кожният лекар доктор Наталия Боянова.

Най-общо има пет типа кожа съгласно наличието на меланини – колкото по-малко е меланинът, толкоз по-малко е защитено кожата от нездравословното влияние на кожата.

В България хората са сред скандинавския и средиземноморския вид кожа. Затова би трябвало да се ползват сред 30 и 50 фактор за отбрана при дълготрайно излагане на слънце.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР