Продължителността на живота на пушачите е с 10 години по-ниска

...
Продължителността на живота на пушачите е с 10 години по-ниска
Коментари Харесай

Животът на пушачите - с 10 години по-къс

Продължителността на живота на пушачите е с 10 години по-ниска по отношение на тази на непушачите. Това разкри унгарският кардиолог доктор Емил Толди–Шедел по време на Втората интернационална медийна среща за понижаване на вредата от тютюна, проведена от Арбилис на 28-ми септември. Тя беше извършена като част от X Юбилейна научна конференция „ От науката до леглото на болния “ и в нея онлайн в Несебър и онлайн се включиха над 50 участника от близо10 страни. В конференцията участваха здравни специалисти от цяла Европа.

Според данните, оповестени от доктор Шедел, над 6 милиона души умират годишно от заболявания, свързани с пушенето, като над 10% от смъртните случаи са на хора над 30-годишна възраст. Между 42 и 55% от пушачите желаят да се откажат от нездравословния си табиет, само че не съумяват поради зависимостта си към никотина. Едва 5% от хората съумяват да спрат горимите цигари вечно без спомагателна помощ. Само 8% пък съумяват да спрат да пушат благодарение на никотинови лепенки. Намаляването на изпушените кутии дневно също не оказва помощ за понижаване на рисковете.

„ Хората неправилно считат, че намаляването на броя изпушени цигари дневно понижава и риска от възникването на заболявания, свързани с пушенето. Не е по този начин – рискът понижава, и то след години, единствено в случай че те изцяло спрат цигарите “, изясни и проф. Борислав Георгиев, шеф на Клиниката по кардиология в Национална кардиологична болница в София. Той уточни, че към 60% от пушачите желаят да спрат след сърдечно – съдов случай, само че за жалост не го реализират. Дори и в риск, те не се отхвърлят от нездравословния си табиет. „ Над 48% от пациентите с коронарна болест, 72% от тези с периферна артериална болест и над 57% от пациентите с инсулт не престават да пушат след инсулта, което е впечатляващо висок %. Затова би трябвало да помислим и за използване на метода за понижаване на вредата от тютюна, тъй като не можем да изоставим тези пациенти “, показа унгарският кардиолог.

Заради усложнението, което пушачите срещат в битката с цигарите, здравните специалисти показват, че роля за намаляването на риска от тях могат да имат бездимните други възможности на цигарите.

Такива са бездимните устройства с нагряване на тютюн и електронните цигари с никотинова течност, при които рисковете понижават. Част от хората, избрали тях като опция, по-късно даже сполучливо стопират цигарите.

Председателят на Българското научно сдружение по фармация проф. Георги Момеков акцентира, че би трябвало да се търсят практични подходи за понижаване на вредата от тютюнопушенето, защото огромна част от пушачите не могат или не желаят да се откажат от навика си. „ Намаляването на вредата значи да се понижи експозицията на самостоятелния човек и броят на хората, които използват цигари, с цел да има социална полза”, сподели той. Такъв метод е прекосяването към бездимни устройства с нагряване на тютюн. „ Удоволствието при потреблението на устройство с нагряване на тютюн е съпоставимо с това на пушенето на цигара, там количеството никотин е сходно. Пушачите няма да получат същото наслаждение, в случай че си пръскат спрей, или дъвчат дъвки с никотин “, изясни проф. Момеков.

По думите му, с бездимните устройства се понижава и вредата за здравето на пасивните пушачи, защото при използването им не се отделя цигарен пушек с хилядите нездравословните субстанции, които се образуват при горенето на тютюна в цигарите. „ Голяма неточност е да се счита, че пасивното пушене се дължи на издишания пушек от устата на пушача. Огромният % експозиция на пасивния пушач идва от тлеещата в пепелника цигара”, обясни специалистът. Той съпостави горящата цигара с ходеща колба и дребен химически реактор, в които има ацетон, амоняк, арсеник, бутан, въгледонен окис, толуол и още над 7000 нездравословни и евентуално нездравословни субстанции, които се отделят при горенето на тютюна. Колкото по-висока е температурата му, толкоз повече нездравословни субстанции се отделят.

Когато обаче тютюнът единствено се нагрява, броят на нездравословните субстанции понижава доста от общо над 7000, които се отделят другояче в цигарения пушек, уточни проф. Виктор Гуревич, началник на Катедрата по атеросклероза на Научния, клиничен и учебен център по кардиология в Медицинския факултет на Санктпетербургския държавен университет в Русия. „ Това значи, че има понижен риск, понижена щета и евентуално изгоди за бъдещето, в случай че пациентът използва подобен артикул вместо да продължава да пуши цигари “, посочи австрийският пулмолог проф. доктор Волфганг Поп.

Проф. Момеков уточни още че, съгласно интернационалните проучвания в аерозола на устройствата с нагряване на тютюн не се отделят двата най-опасни съставния елемент в дима - катрани и въглероден окис. Липсата на въглероден окис може да е от изгода за пациентите с ХОББ и по-конкретно за пациентите със сърдечно-съдови болести, изясни пък австрийският пулмолог доктор Поп. „ Когато се употребява артикул без горене, рискът от развиване на рак и може би ХОББ, може да се понижи доста, както и темпът на утежняване и градация при заболяването и белодробните инфекции, до които води пушенето”, уточни той. Проф. Гуревич пък разкри, че точно цигарите са най-големият зложелател на сърцето и кръвоносните съдове, а не кръвното налягане. Той уточни, че честотата на пораждане на инфаркт на миокарда е 6 пъти по-висока при дамите и 3 пъти по-висока при мъжете, в случай че те пушат по кутия дневно спрямо тези, които не пушат. 1/3 от сърдечно-съдовата смъртност се дължи на тютюнопушене.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР