Продължителните глобални икономически проблеми, спадовете на традиционните финансови пазари и

...
Продължителните глобални икономически проблеми, спадовете на традиционните финансови пазари и
Коментари Харесай

Експерти: Потенциалът на биткойн изобщо не е изчерпан, а предстои да се разгърне

Продължителните световни стопански проблеми, спадовете на обичайните финансови пазари и световната инфлация вършат ролята на Bitcoin, като капиталова застраховка все по-голяма. Въпреки, че през последните месеци той се провали в визията за бранител от инфлацията, биткойн евангелистите считат, че вероятностите пред него да се развива са огромни. И макар рецензиите, които търпи поради високата му енергоемкост. В същото време България има капацитета да притегля хора, които имат биткойни или желаят да развиват планове, основани на блокчейн технологиите.

Това бяха част от посланията, които направиха учaстниците в конференцията " Крипто Революция ", която се организира в края на предходната седмица в София. На нея участваха локални и задгранични лектори и участници, а това което ги обединяваше е мощната им религия в бъдещето и смисъла навръх биткойн, а не да вземем за пример на Ethereum. Или както сподели по време на събитието финансовият публицист и модератор от Виена Николаус Жилич: " Истинските биткойн максималисти са изцяло друга група от останалите крипто хора. Те мислят и работят друго. Те се построяват обществена мрежа върху паричната такава. "

Биткойн като застраховка против инфлация
" Смятам, че с течение на времето ролята на биткойн ще се развива още повече. В момента неговата роля, като бранител против инфлацията се слага под въпрос и се прави съпоставяне със златото. Да златото е хедж против паричното повишаване на цените, само че общото му предложение е незнайно, до момента в който при биткойн то е 100% ясно - 21 милиона биткойна. ", разяснява някогашният управител на хедж фондове Грег Фос, а в този момент биткойн пълководец.
Реклама
" В златото има отбрана. Но съгласно мен биткойнът е доста по-добър. Има математика и код. Той е предпазен от децентрализиран протокол. Не се бъркаш с математиката. ", сподели още той.

Феновете на най-голямата криптовалута показаха и неговата лесна и безвъзмездна приложимост на фона на обичайните способи за трансфер на средстава. " Биткойн има мрежов резултат върху хората, които се разраства все по-бързо. Изпращането на криптовалутата до някого e по-евтина транзакция от всичко останало. За да изпратите идентична сума до Visa да вземем за пример, имате 2.5 до 3.5% такса. За да я изпратите до банка, би трябвало да платите такса за банковия превод. С биткойн можете да вършиме неограничени транзакции, във всяка част на света единствено за няколко сатошита. Това е технология, която се слага в ръцете на всички и не може да бъде спряна, тъй като приемането й към този момент е почнало. Това е смяна, по-голяма от интернет. ", сподели и Джеф Бут, който е бизнесмен и създател на книгата " The Price of Tomorrow ".
Истинската гражданска война е биткойн, а всичко останало е просто звук, счита Джеф Бут (вляво) и добавя: " Ethereum ще се провали грандиозно. Подобни планове стават централизирани или несигурни по дизайн и се срутват под личното си тегло. " До него е Кнут Сванхолм по време на " Крипто гражданска война " в София.
Има няколко рецензии към биткойн, в това число, че системата за копаене е извънредно гладна за сила. Криптовалутата също постоянно се свързва с престъпността, като критиците я показват като съвършен метод за осъществяване на транзакции в сивия бранш. В реалност парите в брой са осигурявали тази функционалност от епохи, а биткойните в действителност могат да бъдат инструмент за правоприлагане, поради историята на транзакциите, записана на блокчейна. " Използвайки биткойн стигаме до място, където хората са по-етични, когато взаимодействат между тях, това е просто съглашение върху закрепен набор от правила ", сподели Кнут Сванхолм, създател на книгата " Всичко разграничено на 21 милиона ".
Енергийни проблеми в Европа
Дигиталният актив постоянно е подложен на критика, че употребява прекалено много сила или не употребява дейно ток за добива си, даже че напряко е климатична/енергийна злополука. Още повече заради обстоятелството, че Европа претърпява енергийна рецесия, която се изостри от нахлуването на Русия в Украйна. Затова и Европейски Съюз желае да промени света на криптовалутите с по-екологични практики и биткойнът е първи на опашката, откакто блокчейн на
Реклама
Когато цената на биткойн доближи исторически връх от $67 000 в края на 2021 година, водачите бяха по-фокусирани върху излизането от пандемията, в сравнение с върху ограничението на въглеродния отпечатък на криптосектора. Светът се промени. Най-популярната криптовалута евентуално ще попадне в рубрика за систематизиране на цифровите валути съгласно тяхната енергийна успеваемост, която Европейският съюз възнамерява да очертае и вкара до 2025 година, разясниха участници в конференцията.

В доста дълготраен проект, в случай че биткойнът е извънредно сполучлив и се трансформира в редовно значим актив и платежна система, употребена от над един милиард души при 10-20x на настоящата пазарна капитализация, той още веднъж ще бъде едвам няколко десети от % от световното ползване на сила. От друга страна, в случай че е несполучлив и не пораства доста като адопшън от актуалните равнища, потреблението на сила ще стагнира и ще се свие, защото при следващи халвинги, количеството биткойн с което се награждават майнърите ще понижава доста. Българският биткойн магнит

Още преди време блокчейн и крипто бизнесмени импровизирано са разяснява в диалози с " Капитал ", че на България се гледа като евентуален хъб за развиване на децентрализирани технологии. Една от аргументите за това бяха информациите за тези митични 213 519 биткойна, които са арестувани преди години от ГДБОП. Въпреки всичко съществуването им регулярно се повдига от криптоентусиасти и профилирани медии.

С тях или без тях обаче представители на бранша считат, че България има капацитет да притегля блокчейн и биткойн разработчици и компании. " България може да се нарежда като страна приветстваща хора, притежаващи биткойн да завоюва извънредно доста. Не става въпрос да сме идващия Ел Салвадор, само че може да има рационални ограничения, закони и тласъци за бизнесмени, които да притеглят хората мислещи дълготрайно. ", разяснява Георги Манолов, управител бизнес развиване в Nexo.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР