Продължителната политическа безизходица в България заплашва да отложи плана за

...
Продължителната политическа безизходица в България заплашва да отложи плана за
Коментари Харесай

Ройтерс: Влизането на България в еврозоната е застрашено от изборна безизходица

Продължителната политическа невъзможност в България заплашва да отсрочи проекта за приемане на еврото на 1 януари 2024 година, в миг, когато евроскептичната и проруска партия " Възраждане " е все по-активна, а самите българи са надълбоко разграничени във връзка с еврото.

Присъединяването към еврозоната би помогнало на България, която е най-бедната страна членка на Европейския съюз, да притегли повече задгранични вложения и да си обезпечи повишение на кредитния рейтинг. Това би могло да понижи разноските за финансиране на дълга ѝ, споделят икономисти. Балканската страна от дълго време е обвързала лв. си с еврото.

Близката Хърватия, която също е подвластна от приходите от туризъм, е на път да одобри единната валута през януари 2023 година Но България е изгубила инерция в проектите си за влизане в еврозоната, обявиха шефът на българската централна банка и рейтингови организации.

Основните политически партии в страната поддържат задачата за 2024 година, само че държат този поляризиращ въпрос настрани, защото се опасяваха да не изгубят гласоподаватели в навечерието на изборите на 2 октомври.

В същото време националистическата партия " Възраждане води гласовита акция против еврото. Според партията то ще " унищожи стопанската система ".

Това се харесва на доста българи в изискванията на стопански спад, които се притесняват, че прекосяването към еврото ще усили така и така високата инфлация.

Проучване на Евробарометър през юни сподели, че 44% от българите поддържат присъединението към еврото, което е спад от 54% напролет на 2021 година, а 54% са срещу него, спрямо 44% година по-рано.

Много хора се притесняват, че спекулации и злоупотреби при определянето на цените по време на прекосяването към еврото могат да доведат до повишение на цените.

В отчет на Европейската централна банка, в който се проучва въвеждането на еврото през 2002 година в 12 страни, се открива, че " няма доказателства за доста влияние върху цените вследствие на прекосяването към еврото ".

За доста млади българи с по-добре платени специалности приемането на еврото е единственият път напред за страната, която се причисли към Европейски Съюз през 2007 година

" Не виждам за какво да не приемем еврото, още повече че те възнамеряват да запазят настоящето обвързване. Това би помогнало на туризма ни и ще улесни пътуването на европейците в България ", споделя 29-годишният проектант Георги Алексиев пред Ройтерс.

Пречки за превъзмогване

Не са изключени нови предварителни избори, които биха могли да изложат на риск приемането на законите, които са нужни за влизането в еврозоната.

Управителят на Централната банка Димитър Радев съобщи пред Народното събрание предишния месец, че София изостава с техническите периоди.

" Въпросът... е дали България ще остане за неопределен срок в бъдеще закотвена в дълбоката външна страна на Европа с присъщите ѝ беднотия, корупция, институционална уязвимост... или би трябвало да се положат общи старания това да се промени посредством ускорение на към този момент съществено забавения развой на присъединение към еврозоната ", сподели Радев.

След речта му Народното събрание одобри резолюция, с която упорства служебното държавно управление да форсира работата с институциите на Европейски Съюз, с цел да подсигурява, че България няма да пропусне целевата дата 2024 година

Двете най-големи политически партии - дясноцентристката ГЕРБ и реформаторската Политическа партия - я поддържаха. „ Възраждане " гласоподава срещу, а другарски настроените към Русия социалисти и партия " Български напредък " се въздържаха.

Служител на Европейски Съюз, съобщи в понеделник пред Ройтерс, че институциите на Европейски Съюз са гъвкави и " биха могли да работят както с постоянни, по този начин и с краткотрайни държавни управления, в случай че има явен политически мандат и подобен е даден неотдавна ".

" Също по този начин ще би трябвало да забележим миг, в който инфлацията в България ще намалее ", добави източникът.

" Ако работата се форсира, страната към момента би могла да съблюдава целевата си дата. "

Номинални критерии

Вицепремиерът Атанас Пеканов съобщи, че служебното държавно управление е решено да форсира работата, с цел да може България да се причисли към еврото в точния момент.

Страната дава отговор на множеството номинални критерии за приемане на единната валута, като се изключи инфлацията. През септември междинният % на инфлация в еврозоната беше 9,9%, до момента в който в България хармонизираният с Европейски Съюз индикатор беше 15,6%.

Друга евентуална спънка е неналичието на явен проект за фискалната политика за идната година, откакто служебното държавно управление съобщи, че няма да показа проектобюджет за 2023 година пред Народното събрание, а фискалният недостиг може да скочи до 6,6 % от Брутният вътрешен продукт.

Според анализатори, макар че може да има известна еластичност във връзка с номиналните критерии, сътрудниците от еврозоната към момента би трябвало да бъдат уверени, че България може да се бори с необятно публикуваната корупция.

" Някои от тези промени ще бъдат доста сложни за реализиране без функциониращо държавно управление ", сподели Никлас Щайнерт, анализатор в Standard and Poor`s.

Високопоставен чиновник на еврозоната обаче съобщи, че критериите за конвергенция са всичко, което има значение.

" Ако покриват критериите, те влизат ", сподели служителят. /БГНЕС, Ройтерс
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР