Продължителна и ожесточена търговска война може да навреди значително на

...
Продължителна и ожесточена търговска война може да навреди значително на
Коментари Харесай

ЕЦБ: САЩ ще пострадат повече от продължителна търговска война с Китай

Продължителна и яростна комерсиална война може да навреди доста на стопанската система на Съединените щати, като ще направи семействата по-бедни и ще унищожи работни места, до момента в който Китай няма да пострада толкоз доста. Това излиза наяве от симулация, извършена от икономисти на Европейската централна банка (ЕЦБ), заяви Асошиейтед прес.

В оповестеното през днешния ден изследване икономистите настояват, че пазарите на акции и облигации могат да бъдат наранени от общата загуба на доверие в стопанската система. " Една ескалация на комерсиалното напрежение може да има обилни неподходящи последствия " за международния напредък, прибавят те.

Едно от специфичните им изводи е, че стопанската система на страната, която стартира комерсиалната война, ще се задъхва повече, в сравнение с преди този момент. Детайлите може да са разнообразни, само че качествено резултатите са ясни: " една стопанска система постанова мита, което подтиква ответни ограничения от другите страни и резултатите са по-лоши. Стандартът на живот спада и работните места понижават ".

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп наложи мита върху вноса на стомана и алуминий и върху редица високотехнологични китайски артикули. Предварително оповестената цел е да защищити американските компании и чиновници от това, което той възприема като нечестна търговия и да употребява митата като подтик за реализиране на нови търговски съглашения. Според оценката на специалистите от ЕЦБ тези първични ограничения ще имат единствено " маргинално " влияние върху международната стопанска система, тъй като засегнатите артикули са дребна част от международната търговия.

Проучването не включва митата от 10 %, които Тръмп оповести в понеделник върху китайски артикули за 200 милиарда $ и ответните китайски мита върху американски артикули за 60 милиарда $. Американските мита ще се повишат до 25 % през януари, в случай че Китай не предложи отстъпки.

Авторите на изследването са употребявали компютърни модели, създадени от Международния валутен фонд (МВФ) и самата ЕЦБ. Те възпроизвеждат сюжет, в който Съединени американски щати постановат мита от 10 % върху целия импорт и всички търговски сътрудници дават отговор по същия метод. Този сюжет е единствено предполагаем, настояват те, само че резултатите са показателни: 2 % загуба на напредък през първата година за Съединени американски щати и спад от 3 % в международната търговия. Целта на опита е да покаже общата посока на това, което ще се случи на стопанската система, в случай че митата се разпространят.

По-високите мита ще имат както позитивни по този начин и негативни последствия върху страните, които ги постановат. Потребителите ще се сблъскат с по-високи разноски, защото цените на вносните артикули отразяват по-високите мита. В същото време те могат да се извърнат към артикули локално произвеждане и да дадат подтик на локалната стопанска система.

Моделите сочат, че негативните последствия надвишават позитивните: " По-слабият импорт и увеличените пазарни дялове на американските производители на локалния им пазар се контрабалансират от по-ниския експорт ".

Съединени американски щати ще внасят по-малко китайски артикули, само че последствията за Китай ще бъдат смекчени от отклоняването на тези артикули към други експортни пазари. " В Китай комерсиалното влияние върху брутния вътрешен артикул в началото е леко позитивно, макар че нарастването понижава с времето ".

Китайските компании са диверсифицирали експортните си пазари и са добавили по-комплексни артикули като булдозери и енергийни трансформатори, като по този начин вършат износа им по-гъвкав.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР