Продължителен скандал се разрази в парламента след изненадващото изказване на

...
Продължителен скандал се разрази в парламента след изненадващото изказване на
Коментари Харесай

Скандали и опровержения в парламента след внезапното предупреждение на екоминистъра

Продължителен скандал се развихри в Народното събрание след изненадващото изявление на министъра на околната среда Емил Димитров, с което предвижда задаваща се водна рецесия, от която, по думите му ще пострада най-много Бургас. Той се появи изненадващо в пленарна зала по-рано през днешния ден, с цел да предизвести депутатите за неприятното положение на язовирите у нас. Министър Димитров непосредствено съобщи, че конкретно Бургас е пред сериозна водна рецесия, която до 6 месеца ще е реалност и в морския град следва да се случи „ Перник 2 “.

Подобна е обстановката и с други язовири в страната, множеството водоеми към днешна дата са обезпечени на 40-45%, добави той и сподели притеснение, че политиката във връзка с язовирите е съществено изостанала.

„ Защо съм пристигнал при вас? Да ви се помоля, да желая подпомагане, не да носите моята отговорност, аз ще си нося кръста, само че да вземем едно извънредно значимо решение. Не с краткотрайна комисия, не с анкетна комисия, не с диалози на места, където и да било. Да ви поканя да дойдете по двама представители от партия в Министерството на околната среда и водите. Ще ви покажа всички карти. Ще ви покажа и черните карти, които се крият. Догодина, уважаеми дами и господа, ще има водна рецесия в земеделието. Ще имате трети път избори - веднъж постоянни, веднъж президентски и веднъж водни протести “.

„ Кражбите на вода от язовирите не престават “, сподели още министърът и добави, че няма да има вода нито за жителите, нито за земеделците.

Оценката на министър от кабинета на Борисов е за безпорядък и безхаберие в ръководството, реагираха мигновено от Българска социалистическа партия и желаеха кабинетът да подаде оставка. Движение за права и свободи ги поддържа с гледище  премиерът Борисов или да обори Емил Димитров и да го в профил от поста, или да подаде оставката на цялото държавно управление.

Това наложи в пленарна зала незабавно да се явят други двама членове на кабинета, които изцяло опровергаха изказванията на Емил Димитров.

Всички обвинявания, които бяха отправени, са безусловно безпочвени, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева Тя изясни, че с Димитров постоянно са имали директна връзка, " от време на време малко затруднена " и добави, че в понеделник е говорила с него като след близо едночасов диалог е останала с усещане, че имат обща визия.

По отношение на изказванието за непредставени схеми на напоителни системи на язовири, шефът на " Напоителни системи " ме уверяваше, че още преди 20 дни са предоставени, уточни Танева. " Кметът на Бургас се обади преди 3-4 седмици с молба за архивна планова документи за различен язовир с наклонността дали може да бъде употребен за питейна вода. Дойде негов строителен инженер, зам.-кмет, всичко налично бе предоставено ", изясни тя.
Земеделският министър заявява още, че за първи път чува за война сред нейното министерство и Министерство на регионалното развитие. " По принцип МЗХГ постоянно има по-скоро друга визия с Министерство на околната среда и водите, само че не и с Министерство на регионалното развитие. Нещо повече - има решение и отчет от оперативно съвещание на Министерския съвет от 13 октомври, в което МЗХГ е подкрепило вид за решение във връзка с водоснабдяването на Бургас, тъй че всичко, което е трябвало да бъде направено от нашета система, е направено ", акцентира Танева.

От Българска социалистическа партия няколко пъти настояха в пленарна зала да пристигна министър председателят Бойко Борисов и да даде пояснение по казуса с язовирите и връзката сред министерствата.

Министър Димитров хвърля в общественото пространство безредни разсъждения, съобщи районният министър Петя Аврамова , която също дойде в Народното събрание, с цел да отговори на екоминистъра Емил Димитров по отношение на проблемите във водния бранш и оповестената от него идна водна рецесия в Бургас.

Ако министър Димитров, който ръководи водите в България, счита, че Бургас е в бедствено състояние и че би трябвало там да бъде прибавен метода от Перник, то тогава има ред и закон, по който това би трябвало да се случи, а не да всява боязън в жителите на Бургас, сподели регионалият министърт.

Защо министър Димитров не внесе в Министерски съвет предложение за оповестяване на бедствено състояние в Бургас, попита от парламентарната трубина министър Аврамова. " Ние не управляваме в Министерство на регионалното развитие водата в язовира, само че ние мислим по какъв начин да обезпечим хората и към този момент имаме концепция и работим по нея, тъй че въпреки че това е работа на Министерство на околната среда и водите, министърът на околната среда и водите, издава месечните графици. “ От думите ѝ стана ясно, че вероятни разновидности са понижено подаването към Варна, като градът употребява известно време помпения режим от деривация " Китка ", може също по този начин да се понижи използването от язовир " Камчия ", дава други язовира „ Порой “ и „ Ахелой “ да бъдат обособени като аварийни водоизточници за питейно-битово водоснабдяване ".

Междувременно от ВиК Бургас излязоха с позиция, че има подготвен абстрактен план за обезпечаването на аварийни количества питейна вода от язовирите „ Порой “ и „ Ахелой “. Те ще бъдат употребявани, в случай че продължава да спада равнището на язовир, който водоснабдява Бургаска област - „ Камчия “. 60 млн. лв. е цената на плана. Парите са обезпечени от държавната компания „ ВиК холдинг “.

Близо 3 години продължава сушата в Бургаска област. Това е повода за понижения дебит на река Камчия. От ВиК сдружението са пресметнали, че количествата вода сега ще стигнат до края на месец май. Дотогава би трябвало да е подготвен планът за обезпечаването на аварийни количества вода от язовирите „ Порой “ и „ Ахелой “, сподели представителят на сдружението Димитър Гюров.

С реакция на думите на министър Емил Димитров излезе и кметът на Бургас, Димитър Николов . „ Шокиран съм от обвиняването, че пасувам “, съобщи той.

Община Бургас е основала комисия, която също да изготви план за обезпечаването на аварийни количества питейна вода, сподели още Николов.

В последна сметка се намеси и министър председателят Борисов, който привика министър Емил Димитров при себе си. Тук настъпи поврат. Според известие на правителстветната пресслужба пред премиера екоминистърът декларирал, че водна рецесия няма да има .

Поискал обаче заместникът му в министерството Атанаска Николова да бъде освободена от поста и да бъдат назначени двама нови заместник-министри, които да дават отговор надлежно за водния запас на България и за отпадъците и екологията.

Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР