(Продължение от миналия брой)Бих искал да поговоря за момент за

...
(Продължение от миналия брой)Бих искал да поговоря за момент за
Коментари Харесай

Tрите фази на пенсионното инвестиране

(Продължение от предишния брой)

Бих желал да поговоря за миг за трите разнообразни етапи на пенсиониране.

Фаза едно се назовава акумулиране, фаза две е опазване и фаза три е последователно евакуиране.

Акумулирането нормално стартира сега, в който отворим първия си пенсионен акаунт 401К или IRA и продължава до към 60-годишна възраст. В този доста дълъг интервал от време (обикновено към 35-40 години) вложителят би трябвало да концентрира вниманието си върху акумулирането на допустимо максимален брой акции от фондовете, в които влага, и, несъмнено, да е избрал верните фондове за своята цел и небосвод на инвестиция. Спадове като този, на който станахме очевидци, са доста положителни вести през този интервал, тъй като дават късмет да закупим по-голям брой акции със същите суми пари, които сме вкарвали досега, заради краткотрайния спад на цените на акциите.

За моя приятна изненада, до момента в който траеше този спад, не дребен брой хора, които са в развой на акумулиране, ми се обадиха с възторг да прибавят нови пари към фондовете си, тъй като желаеха да вземат по-голям брой акции с парите, които ще вкарат. Това е доста обнадеждаващо, тъй като демонстрира, че има доста рационално мислещи хора, които са осъзнали тези придвижвания на пазарите и са оставили страстите на „ задната седалка “, а преди всичко са сложили логиката и предходния си персонален капиталов опит.

Както станахме очевидци при започване на 2018-та и още веднъж в 2020 година, пазарът навакса към 10% от спада за последните три месеца на 2018-та, единствено за първите 10 дни на 2019-та и 30% спад през март 2020-та за 3-4 месеца и даже приключи годината на +20%, което математически значи, че първо е наваксало изгубените 30% и след това е изкачило още 20% нагоре. Това е показателно за

стабилността и здравето на американската стопанска система

сега и за разликата сред термините „ криза “ или „ промяна “, за които ще приказваме в друга публикация.

Но въпреки всичко дано бъдем справедливи. Историческото придвижване на пазарите не е гаранция, че това ще се случи още веднъж и тази година. Може да отнеме и по-дълъг интервал на възобновяване на тези стойности, каквито интервали е имало и преди. Инвестирането не е спекулиране, посредством вложението ние търсим непоклатимост и напредък в по-дългосрочни интервали напред, макар че с напредването на технологиите и бързината на продан на информация се ускорява и динамичността на спадовете и покачванията в пазарите. Процеси, които са отнемали години в предишното, през днешния ден могат да лишават единствено седмици и даже броени дни, което е окуражаващо за спокойствието и благополучието на нас – вложителите.

При втората фаза, опазване, която настава някъде в интервала сред 55 и 65-годишна възраст, множеството от вложителите се пробват да намерят някои по-защитни тактики, посредством които да понижат амплитудата на инвестицията, т.е. разликата сред най-високата точка на напредък и най-ниската точка при спад. По този метод, при един по-сериозен спад, няма да им се постанова

да търсят голям напредък

по-късно, с цел да наваксат краткотрайните загуби. Това е съответна тактика за хора, които не са могли да натрупат огромни суми през годините и се пробват да запазят и дребното, което имат.

„ Запазването “ е една фаза, която може да се избегне, в случай че вложителят е почнал от ранна възраст – към 25-годишен – и систематично е вкарвал положителни суми (не големи, само че добри) в пенсионното си обезпечаване през годините. Ако този вложител е следвал по-агресивна тактика в тези ранни години и продължи тази тактика до към 55-годишна възраст, той може би в никакъв случай няма да се постанова да я трансформира. Причината за това, по мои разбори и калкулации, е, че дивидентите и лихвите, насъбрани през всички години, са толкоз солидни, че даже при такива спадове той няма да се тормози да резервира настоящето си положение, а ще гледа напряко към третата фаза – последователното евакуиране.

При фаза три – последователното евакуиране, вложителят би трябвало деликатно да калкулира какъв % от събраната сума ще бъде употребена за пенсионен приход. Обикновено не предлагам на хората да теглят повече от 5% на година от сегашната стойност на акаунта. Нека обаче не забравяме нещо значимо – дивидентите и капиталните облаги не престават да бъдат реинвестирани в пенсионния фонд, даже след пенсиониране, и това значи, че евентуални краткосрочни спадове даже в този интервал са добре пристигнали, тъй като ни дават късмет да закупим нов, по-голям брой акции на краткотрайно понижени пазарни цени, които евентуално да усилят прихода от дивиденти с течение на годините напред.

Ако имате директни въпроси по отношение на вашата обстановка и се нуждаете от в детайли пояснение и персонална среща с мен, вие можете да си запазите час за консултация на директния ми телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – Въпросите, които четете, са заложени от клиенти, с които съм работил по време на такива съвещания в моя офис.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР