Продължение от бр. 228Защо човек, заварил Медицинския университет почти на

...
Продължение от бр. 228Защо човек, заварил Медицинския университет почти на
Коментари Харесай

II. Грубият опит за екзекуция на един български академик

Продължение от бр. 228

Защо човек, заварил Медицинския университет съвсем на нула и по време на международна финансова рецесия намира способи и сили да го реновира изцяло, да вдигне приходите на преподавателите 4 пъти и да остави след себе си 100 милиона лв. е мачкан, преследван и съден?


Колкото са по-големи приходите за университета, толкоз по-безпощадна е прокуратурата


Щом нещо е осъществено по времето на ВМ (акад. Ваньо Митев) то се инкриминира, само че щом същото се извърши от ВМ (проф. Вихра Миланова) всичко е законно


С инкриминирането на контракта, подписан от проф. Алексей Алексеев, някогашния основен секретар на Медицински университет-София (МУС) с адв. Пенова за юридически услуги, човек не знае да плаче ли или да се смее. „ …Съдът одобри за открито, че на адв. Пенова по процесния контракт е била платена единствено сумата от 5100 лв., а не 10 200 (според СГП) (…) С оглед на изложеното, съдът реши, че посоченият контракт не съставлява неизгодна договорка и сключването му е било належащо с оглед ползите на МУС, а резултатът от него неведнъж надвишава направените разноски – стр. 63 “.

За какво става дума: МУС се бори от 2008 година за придобиване на благосъстоятелност на 5784 кв. м по КККР на гр. Китен, община Приморско – скъп парцел на първа линия на южния плаж на Китен. „ В резултат на дейностите на адв. Пенова на 23.12.2016г. от Областния шеф на област Бургас се е получила Заповед №РД-10-241/21.12.2016 година, че на МУС се дава безплатно правото за ръководство върху парцела (…) Посоченият резултат е напълно в интерес на МУС, заради което и преценката на управлението за ангажиране на същата е била целесъобразна и вярна – стр. 62 “. „ …Посоченият контракт не съставлява неизгодна договорка и сключването му е било належащо с оглед ползите на МУС, а резултатът неведнъж надвишава направените разноски – стр. 63 “.

Срещу 5100 лв. се придобива парцел на първа линия от съвсем 6 декара и този брилянтен ход на управлението на МУС се инкриминира?!
 Прокуратурата има тежката задача да убеди Апелативния съд, че 1200 лева са повече от 1600, че дейностите на юристите на Медицинския университет, донесли му и икономисали милиони, са нанесли вреди. Прокуратурата има тежката задача да убеди Апелативния съд, че 1200 лева са повече от 1600, че дейностите на юристите на Медицинския университет, донесли му и икономисали милиони, са нанесли вреди.
Друго „ незаконно “ действие на проф. Алексеев е изплащането на „ 16 324 лева на компания „ Интер Хекс “ ООД за организация на мероприятието от 22.08.2015 година в Лондон, като 5600 лева от последната сума са били набрани от МУС от спонсорство – стр. 73 “. По концепция на МУС и МУ-Пловдив в посолството ни в Лондон се провежда мероприятие по рекламиране на двата университета, като на компания „ Интер Хекс “ ООД се разпорежда реализирането му. Фирмата прави това гратис, освен това – обезпечава българското посолство и по този метод икономисва огромна сума на двата университета за наем на помещение.

Двата университета си заплащат пътните, дневните и нощувките, както и си поделят цената на банкета и програмата. Мероприятието е извънредно сполучливо! Само в МУС след него се записват към 200 студенти от Англия, което прави единствено от първата година доход от 1,6 милиона евро. Следващата година проф. Миланова организира изцяло идентично мероприятие, със същата компания, като този път се включва и МУ-Варна и разноските се разделят на 3. Само мероприятието, извършено през 2015 година и единствено на МУС (по схемата проф. Алексеев е платил, а акад. Митев не го е надзиравал) е инкриминирано от Софийска градска прокуратура (СГП). СГП се пробва да внуши, че компания „ Интер Хекс “ ООД е длъжна да заплати частта от коктейла и командировачните на МУС през 2015 година, само че не и през 2016 година и не на другите 2 университета. „ Основният въпрос, на който следва да се отговори, е дали организирането на събитието „ минало, настояще, бъдеще “ попада в обсега на отговорностите на „ Интер Хекс “ ООД по контракт № Д-48/29.12.2014г сред МУС и „ Интер Хекс “ ООД – стр.73 “.

Заключението на съда е, че „ мероприятието излиза отвън предмета на посочения контракт (…) организирането е било самодейност на МУС, а не на „ Интер Хекс “ ООД (…) не е налице незаконосъобразно предписание от страна на подсъдимия Алексеев, а в противен случай – законосъобразно заплащане – стр.74 “.

Както се чака, щом нещо е осъществено по времето на ВМ (акад. Ваньо Митев) то се инкриминира, само че щом същото се извърши от ВМ (проф. Вихра Миланова) всичко е законно. Колкото са по огромни приходите за университета, толкоз по-безпощадна е прокуратурата!

Инкриминирани са и комисионните, изплатени по контракт №ДА-94А/12.11.2015 година със Станислава Цонкова. Съдът постановява: „ Не е налице и щета от сключването на контракта. Действително, за всеки един от привлечените студенти, МУС е заплащал сумата от 10% върху импортираната такса, само че доколкото постъпилите в МУС суми /в размер на 90%/ от таксата неведнъж надвишават разноските по контракта, то още един път съгласно сегашния състав същият се явява преференциален, а щета от неговото подписване липсва – стр. 64 “.

Обвинението, че акад. Митев не е упражнил надзор върху „ незаконна “ активност на проф. Алексеев на датите 27.05.2016 година и 07.06.2016 година, когато не е ректор, надвишават всевъзможни рационални граници. Според прокуратурата пълномощното, обещано на проф. Алексеев от акад. Митев е безсрочно и важало?

Проф. Алексеев разписва заплащанията на въпросните дати с идентично пълномощие, подписано от проф. Вихра Миланова, настоящ ректор по това време. Излиза, че пълномощното на настоящия ректор не е годно, а това на предходния е годно?! По подобен метод за кой ли път прокуратурата показва, че единствено осъщественото от ВМ (Ваньо Митев) е закононарушение, а същото от ВМ (Вихра Миланова) – не!

Най-голямото „ закононарушение “ съгласно прокуратурата е, че с изнесеното образование са нанесени вреди на университета за над 1 милион лв.. Става дума за контракти, утвърдени от университетския съвет и подписани от акад. Митев за изнесено образование в Никозия, Кипър и Киасо, Швейцария. Няма никакви разноски от българска страна, преподавателите получават по 5000 евро за 25 работни дни – платени от насрещната страна. Освен това, на студент се превеждат на МУС по 1500 евро от Никозия и по 1000 евро от Киасо.

Според прокуратурата МУС е трябвало да взема от студент по 7414,20 лева и заради това университетът е бил ощетен с 1 105 083,20 лева от приема на 146 души студенти-специализанти. Дребната детайлност, която „ пропуща “ прокуратурата е, че вземайки въпросната сума, МУС би трябвало да поеме и издръжката на студента, която е сред 16 000 и 26 000 евро годишно. Ето решението на Софийски градски съд: „ Установено е обаче, че съгласно постигнатите договорености сред МУС за откриване на предклинични центрове в Киасо и Кипър, цялата прехрана е оставала в тежест на партньорските на МУС организации – ИН Кампус-Швейцария и ЧЕСД-Италия, а МУС е осигурявал единствено нужните преподаватели за осъществяване на образованието, за което получавал надлежно 1000 евро на година за студентите, обучавани в Киасо и 1500 евро на година за студентите, обучавани в Кипър. В тази връзка съгласно сегашния състав е била налице само изгода за МУС вследствие на постъпващите от образованието на студентите средства, без никакви разноски от страна на МУС – стр. 68 “.

Що се отнася до необятно рекламирания „ противозаконен “ банкет на задграничните студенти, Софийски градски съд заключава следното: „ От събраните по делото доказателства се откри, че според и посочения член 2, алинея 1 от наредбата, МУС е приел Правилници за банкет на студенти за всяка година, одобрени от Академичния съвет, като приемането на посочените непознати жители ставало въз основа на сполучливо изискан входящ изпит /тест/ на британски език, който се състоял от две елементи – писмен и вербален. Писменият изпит включвал два теста с научна устременост, основана на спецификата на медицинските специалности. Устният изпит включвал съответни въпроси от региона на биологията, химията, анатомията и физиологията (…) било издавано и съответното образователно пособие. Ето за какво съгласно сегашния състав не се потвърждава, че посочените 146 студенти са били признати в МУС без изпит по биология и химия, доколкото според посочената и нагоре академична автономност, наличието на самите приемни изпити е в прерогативите на съответното образователно заведение (…) Няма законова наредба и на разпоредбите за образование на задгранични студенти отвън територията на Република България във висшите образователни заведения – стр. 68 “.

Тук е редно да се напомни, че след излизането на Куневия одит, заклеймяващ приема на задгранични студенти, Вихра Миланова приема още 100 такива през октомври 2016 година по същия „ противозаконен “ метод – нещо, което изцяло естествено предвид на държанието на СГП още веднъж не е инкриминирано!

Както и преди „ Труд “ писа, госпожа Кунева, а и прокуратурата не вършат разлика сред факултет/филиал (6 годишно образование, завършващо с тапия за магистър и подлежащо на акредитация) и изнесено факултетско отделение /център с две годишно образование, неподлежащо на акредитация, завършването на което само разрешава записването в трети курс/. Откриването на центрове „ е в пълномощията на Академичния съвет и тяхната конструкция и функционалност се дефинират от устав за активността на съответното висше учебно заведение, което е и направено. В същия смисъл е и писмото от МОН до подсъдимия Митев – стр. 69 “.

Следователно, както писа „ Труд “, изследвайки изнесеното образование, нито приема на студенти-стипендианти, нито откриването на предклиничните центрове, нито финансовите взаимоотношения са противозаконни и ощетяващи МУС. Напротив, налице е ясна, чиста облага за университета, доказана от Софийски градски съд.

Софийски градски съд ясно обобщава: „ Всички контракти са подписани в полза на МУС, а от тяхното осъществяване не са произлезли вреди, а единствено изгоди – стр. 65 “.

„ Както съобщи и самият Митев в своите пояснения – неговата субективна убеденост е била, че всички подхванати дейности, подписани контракти са били единствено и само в полза на МУС, като съотношението разходи-приходи по тях постоянно е било в интерес на Университета, нещо с което актуалният състав е склонен – стр. 83 “.

Заключение


СГП е обжалвала решението на Софийски градски съд пред по-горната инстанция, Апелативния съд. СГП ще има тежката задача да убеди Апелативния съд, че 1200 лв. са повече от 1600, че дейностите на юристите Димитрова, Арнаудов и Пенова, донесли и икономисали милиони на МУС, са нанесли вреди; че центърът по предклинични дисциплини е „ скрита форма на факултет “; че когато нямаш разноски, а единствено доходи, ощетяваш университета си; че решенията на университетския съвет са незаконни и ректорът и основният секретар не би трябвало да ги извършват, нарушавайки субординацията във висшите училища; че пазаруването на високопроходима кола е закононарушение (но пазаруването на коли, гарнирани с камиони и яхти, мерцедеси и бусове – не); че компания, която провежда по искане на медицински университети мероприятие в Лондон, донесло милиони облага, като се изключи че обезпечава безвъзмездни зали за това, би трябвало и да заплати билетите, пътните и нощувките на формалните представители на МУС; че пълномощното на някогашния ректор е безсрочно и годно когато той не е ректор, а същото пълномощие на настоящия ректор не е годно и така нататък

Как СГП ще изясни следното: прие­маш „ нелегално “ студенти, сключваш „ неизгодни “ контракти, организираш мероприятие в Лондон и си заплащаш разноските, не контролираш „ незаконните “ дейности на основния си секретар, казваш се ВМ (Ваньо Митев) и отиваш на съд, и в това време приемаш „ нелегално “ студенти, сключваш „ неизгодни “ контракти, организираш мероприятие в Лондон и си заплащаш разноските, не контролираш „ незаконните “ дейности на основния си секретар, казваш се ВМ (Вихра Миланова) и всичко е наред?!

Защо в България не вървят нещата, за какво се унищожават най-хубави инициативи, вместо да се поддържат? Защо човек, заварил университета съвсем на нула и по време на международна финансова рецесия намира способи и сили да го реновира изцяло, да вдигне приходите на преподавателите 4 пъти и да остави след себе си 100 милиона лв. е мачкан, преследван и съден, и от кого?

От индивида, ощетил окончателно страната си с над 10 милиарда евро, затваряйки 3 и 4 блок на АЕЦ “Козлодуй “ и получаващ „ законни “ финансови облаги от банката, облагодетелствана от смазването на атомната ни енергетика; договарящ рабски пресъединителни условия; унищожил пробива на наш университет в Западна Европа и разрушил образованието в България като цяло; унищожил дясното политическо пространство; същински атомен унищожител докопал се до топли европейски постове!

Кой би трябвало да бъде съден – този който направи богат и пръв във всичко университет, прочул българското висше обучение в чужбина или продаващият българските национални ползи, безочливо провъзгласил се за основен антикорупционен герой с брюкселски чадър, бюрократ, жаден за власт и пари?

Но за тази личност в идващия брой.

Ваньо Митев – житие


Ваньо Иванов Митев е роден през 1954 година в Русе. Син е на проф. Иван Митев, прочут като откривателя на шестия сърдечен звук – първото българско изобретение в региона на медицината.

Филиалът на Медицинския университет във Враца носи името на Иван Митев, както и площадът в родното му врачанско село Крушовица, където се издига негов монумент.

Акад. Ваньо Митев приключва Медицинска академия през 1982 година, а на 44-годишна възраст става най-младият на времето професор.

Ръководител е на катедрата по химия и биология към този момент 20 години. Бил е зам.-декан и зам.-ректор на Медицински университет-София (МУС), има и по два мандата като ректор на образователното заведение и ръководител на Съвета на ректорите.

От 20 година е член на Общото заседание на МУС, на Факултетния съвет на Медицинския факултет и на Академичния съвет.

Бил е избиран два пъти за академик на годината от МОН. Има към 190 изявления в научни списания с импакт фактор над 700, представени на 4000 пъти.

Акад. Митев е лекар хонорис идея на няколко български и задгранични университета.

Почетен жител е на община Горна Малина и градовете Враца, Мизия и Русе. Избран е за чл.-кореспондент на Българска академия на науките и учен.

Той стана прочут с това, че за два мандата като ректор на МУС, във време на финансова рецесия, съумя да трансформира един безпаричен университет в богато образователно заведение, класирано преди всичко по всички посоки. Освен това той усили трудовите хонорари на преподавателите 4 пъти, ремонтира цялата остаряла материална база и остави 100 млн. лева остатък в бюджета на МУС.

Успя да изнесе образование в Швейцария, с което повдигна престижа на българското висше обучение и притегли хиляди задгранични студенти от Европейски Съюз.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР