Продължение на Част I от материала, в която видяхме какъв

...
Продължение на Част I от материала, в която видяхме какъв
Коментари Харесай

Съвременният терорист е Европеец

Продължение на Част I от материала, в която видяхме какъв е най-честият обществен профил на бъдещия задграничен войник на терористичната теория.

Кои са най-разпространените места, където се случва вербуването?

Около и в: университети, учебни заведения, джамии, затвори, както и интернет. Мишените са, както споменахме – уязвимите за доктрината на насилието.

Според проучвания на европейски специалисти, болшинството присъединяващи се към терористичната теория, са млади и напълно незадълбочено или въобще незапознати с Корана и ислямската просвета. Те елементарно се манипулират от лъжливи проповедници, които им четат и интерпретират Корана, както им е комфортно.



Именно по тази причина от Съвета на Европа желаят опълчване на тази агитация. В момента се приготвя тактика, която в скоро време би трябвало да бъде приложена.

Британецът Лиъм Бърн от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа изясни, че би трябвало деликатно да се приготвят информации и известия, с които евентуалните задгранични бойци или радикализирани самотни вълци да бъдат „ облъчвани “. Трябва да бъдат композиция от традициите на Европейската спогодба за правата на индивида и Исляма.

Тук идва огромната роля на медиите, тъй като „ оръжията “ за разпространяване ще са малкия екран, радиото, печатните медии, както и интернет. И ще бъде подготвяна, с изключение на от всички останали, и от медийни специалисти.

Антипропагандата ще бъде популяризирана и в учебните заведения.

Според отчет на политическата комисия на Съвета на Европа страните, от които идват задграничните бойци, са минимум 90. Въпреки че това не е нов феномен (Осама Бин Ладен е може би най-известният задграничен боец), то в съвремието се следи нарастване в бързината на разпространяване на тази „ болест “, както и на географския й обсег и мащабност.

Според белгийския специалист Дирк Ван дер Маелен, колкото и да са значими преследването и наказванията, сами по себе си не са задоволителни. Според него, както и съгласно други специалисти, би трябвало да има огромна предварителна защита.

Това включва криминализиране и гонене на финансирането на терористични активност, тренировките, подготовката и вербуването. А измежду най-важните детайли е отличната връзка сред службите на страните, участващи в битката против тероризма, от която, колкото и да е добра все още, към момента има какво да се желае.

За връзката сред службите приказва и Цветан Цветанов през май месец, когато се срещна със зам.-помощник държавния секретар на Съединени американски щати Пийт Мороко. На срещата се обсъждаше сигурността на Западните Балкани, откъдето апропо има стотици задгранични бойци, сражаващи се за терористите в Ирак и Сирия.

Тема беше и упоменатата заплаха от радикализация на обществено уязвими групи в района и вероятните ограничения за предварителна защита.

Всъщност тактика за по-ефективното следене и секване на придвижванията на задгранични терористични бойци беше показана по-рано и по време на българското Европредседателство.

Тук значимо е да се напомни и още нещо: немалка част от тези задгранични бойци рано или късно се завръщат в страните, от които произлизат. Там те съставляват огромна заплаха, тъй като даже да не са дейни бойци, се трансформират в единични спящи кафези – хора, които могат във всеки един миг да превъртят и минат с кола по тротоара, да стартират да колят, стрелят, тровят.

Ето какво се споделя в отчет на ДАНС за 2017 година:

„ Запазва се високото равнище на терористичната опасност в международен проект, като в най-голяма степен тя продължава да е обвързвана с интензивността на „ Ислямска държава”. Активната екстремистка агитация има своето директно проявяване върху опасността за Европа. Дейността на терористичните организации и пропагандата им не престават да оказват радикализиращо въздействие върху уязвими общности в някои страни на Балканите. Значим рисков фактор остава и огромният брой задгранични бойци от района и вероятността за завръщане на част от тях “.

Лош „ баланс “ се появява от това, че тази непрекъсната опасност ражда или по-скоро разсънва нещо от дълго време заспало в Европа – крайнодесния екстремизъм, образуването на групи, близки до крайния шовинизъм (разбирайте: „ нео-нацисти). „ Екстремистката агитация резервира интензитета си, като се подчертава и върху страха от ислямизацията на Европа “, се споделя в отчета на ДАНС.

Трябва да се означи една значима специфичност на тази като че ли безкрайна война. Колкото и да ни е мъчно да повярваме, наподобява няма обединен фронт в борбата. Нито от наша страна, нито от страна на терористите. Те са разединени и ние сме разединени.

Преди няколко години станаха известни данни на службите, че има страни, които търгуват нефт с „ Ислямска страна “. Посочени бяха страни (като Турция например), които декларират присъединяване си в антитерористичната коалиция, само че зад тила на всички ни търгуват с терористите. Дори да нямаме безапелационни доказателства, на всички ни е ясно, че парите на ИД идват все от някъде. Докладите за търговията са недвусмислени – нефт, антики, оръжие, опиати. Идеологията е „ пари “, единствено че при „ превода “ надолу по етажите – към изпълнителните пионки на джихада, тя се трансформира в „ правдивост и отмъщение “. А простата истина е следната: едни алчни хора манипулират едни злобни хора за облага.

Терористичните организации пък, тъкмо както нарко-картелите, се пробват да разпределят зоните си на въздействие и заобикалят да се консолидират. Не са редки случаите, когато сред тях пораждат спорове.

Друга специфичност е огромната илюзия, която броди из Западния свят: ислямистите се борят против нас – Запада. Всъщност жертвите на тероризма са най-много мюсюлмани в мюсюлмански страни. В доста, доста пъти повече са труповете на хората от тяхната лична вяра.

Холандският народен представител Пиетер Омтциг, който е член и на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, ни разясни, че държанието на „ Ислямска страна “ се категоризира като геноцид и би трябвало да се преглежда точно като подобен. Затова би трябвало да се сътвори нов интернационален правосъден механизъм, нещо като боен арбитражен съд, който да преглежда военнопрестъпленията на терористите и да се раздават съответстващи санкции, с цел да се реализира предварителна защита в бъдеще – нещо, което е упоменато още в Конвенция от 1948 година против геноцида.

Най-потърпевшите групи на този геноцид са езидите, арабските християни и мюсюлманите, които не са сунити.

Просто информацията съвсем не доближава до нас, а и, признайте си – европеецът и американецът си построиха изборна чуваемост – 200 убити в Близкия Изток или Африка минават в общия поток новини; двама убити в Лондон или Париж, или даже нахлуване без жертви, а единствено с ранени – притегля вниманието ни доста повече, тъй като е в нашия си двор. Политическите водачи не разясняват помпозно в Twitter за всяка мюсюлманска жертва, само че не пропущат опцията да блеснат, когато се случи офанзива в „ белия “ свят.

Така че това не е война на световете. Това си е чисто и просто бизнес. Кървав бизнес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР