Продължават тежките боеве в Судан след седмица на въоръжен конфликт,

...
Продължават тежките боеве в Судан след седмица на въоръжен конфликт,
Коментари Харесай

Судан е пред нова катастрофа

Продължават тежките боеве в Судан след седмица на въоръжен спор, в който бяха убити стотици хора. По данни на " Лекари без граници " в суданската столица Хартум липсват артикули от първа нужда, а напъните за оказване на помощ са възпрепятствани от сраженията.

72-часовото преустановяване на огъня, контрактувано в петък от суданските паравоенни сили по случай празника Курбан байрам, не съумя да се резервира.

Съобщава се, че 55 лечебни заведения са спрели да работят поради конфликтите.

Судан е обзет от яростни конфликти сред държавното управление и паравоенните сили.

През последните години продължава битката за власт сред армията, ръководена от фактическия държател на Судан военачалник Абдел Фатах ал-Бурхан, и силите на РСФ на заместник-лидера военачалник " Хемедти " Мохамед Хамдан Даголо.

От преврата през 2021 година насам страната се ръководи от боен съвет, макар че набъбна напрежението сред двамата водачи във връзка с посоката на развиване на страната, консолидираното на RSF в армията и планувания преход към гражданско ръководство.

Съветът на генералите пое властта от взаимното военно-гражданско държавно управление, което през 2019 година смъкна от власт президента Омар ал-Башир.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР