Продължават скандалите с ремонта на възловия булевард Граф Игнатиев в

...
Продължават скандалите с ремонта на възловия булевард Граф Игнатиев в
Коментари Харесай

Нов скандал с ремонта на Графа: Застрашават ли неподходящи материали старите сгради в центъра на София?

Продължават свадите с ремонта на основния бул. " Граф Игнатиев " в центъра на София.
След сигнал на неправителствената организация " Спаси София " и след инспекция от страна на една от двете огромни частни малките екрани у нас - bTV, бяха показани основни промени в плана за трамвайното трасе. Става дума за вложение на несъответствуващи материали - по този начин наречените виброизолационни подложки за трамвайните релси , които да обират вибрациите, и по този метод да се понижи нездравословното влияние върху старите здания в центъра на столицата.
От репортажа излиза наяве, че инженерът, който прави плана на релсовия път, се отхвърля да работи по него таман поради смяната и слагането на неправилната поставка под трамвайното трасе .
Съгласно параметрите на публичната поръчка, въпросните подложки би трябвало да са от нов материал и с маса към 5 кг на квадратен метър. В последна сметка победител в състезанието е " Джи Пи Груп ". След като печели търга обаче, компанията стартира да поставя антивибрационен материал, за който в действителност е отстранена от процедурата компания " ПСТ градска среда Зона 2 ", защото не дава отговор на минимално заложените критерии в търга. Материалът е компания Pandrol, до момента в който " Джи Пи Груп " печели търга с оферта да постави материал на австрийската компания Getzner.
Според юрист Грета Ганева настъпилата смяна в публичната поръчка е неприемлива и допуска повреждане на контракта (). Става ясно, че смяната на подложките е по решение на възложителя на публичната поръчка т.е. Столична община , а експертен съвет узаконява това. В подобен случай обаче законът планува преустановяване на процедурата за социална поръчка. На всичкото от горната страна в експертния съвет влиза инженер Асен Тасев, който първо е в комисията, отстранила " ПСТ ", само че няколко месеца по-късно " по поръчка " прави експертен разбор, с който материалът на Pandrol получава зелена светлина и влиза като специалист в експертния съвет, разрешил това. Членството на Тасев е утвърдено персонално от зам.-кмета по превоза Евгений Крусев .
Инженер Румен Борисов, проектирал релсовия път, се отхвърля от работата по плана, защото не желае да утвърждава поставка, която не дава отговор на плана.
Активистите от " Спаси София " в това време вършат калкулации, че с по този начин направената замяна в материалите в придвижване, компанията, която работи по трасето, си икономисва към 160 000 лв..
В последна сметка новият архитект на плана, инж. Красимир Жеков, поставя подписа си под смяната на подложките за трамвайните релси, а от " Джи Пи Груп " споделят, че направената смяна е по искане на възложителя.
Междувременно австрийската компания Getzner търси Столична общината, с цел да разбере за какво са отказани определените в началото техни материали. Стига се даже и до връзка през австрийското посолство у нас, само че отговор от администрацията на Йорданка Фандъкова няма .
От " Спаси София " обявиха, че желаят оставката на заместник-кмета по превоза Евгени Крусев, защото по думите им той е подписвал всички промени по плана.
Поканен за коментар в ефира на " Тази заран ", Евгени Крусев уточни, че множеството от нещата в репортажа са били лъжа. " Да, аз назначавам комисията, която преглежда офертите. И подписвам това, което комисията ми предложи. Подписвам спечелването на тази компания, която е предложила най-хубавата оферта ", означи Крусев. Той призна, че не познава в елементи Закона за публичните поръчки . Крусев разяснява, че няма по какъв начин той да упражнява надзор върху проектанта на самия план. По думите му специалистите имат за задача да дадат най-компетентно решение.
Крусев не можа да каже дали би трябвало да има нова социална поръчка заради подмяната по време на стартирането на плана на съответната поставка . Заместник-кметът уточни, че смяната на материала се реализира от експертен съвет от 29 души, който утвърждава това.


Междувременно стана ясно, че инж. Асен Тасев, написал мнението си по отношение на материала за плана, употребявал информация от интернет. Инж. Илия Илиев, представител на актуалната фирма-проектант на плана, съобщи, че отговорността е и на компанията, и на проектанта. Той посочи, че това е вторият план за трамвайно трасе, по който компанията работи.
От " Спаси София " обобщават актуалната обстановка с " Графа ", като настояват, че става дума за нарушавания на Закона за публичните поръчки, заплаха за постройките в центъра поради влагането на несъответствуващи материали, както и щръкнал интернационален скандал поради намесата на австрийското посолство. Гражданската организация е внесла сигнал за корист в ОЛАФ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР