Продължават скандалите и проблемите около една от бързо растящите компании

...
Продължават скандалите и проблемите около една от бързо растящите компании
Коментари Харесай

Финансовият надзор взе крути мерки срещу застрахователя ДаллБогг

Продължават свадите и проблемите към една от бързо растящите компании в застрахователния бранш у нас - " ДаллБогг: Живот и здраве ". Комисията за финансов контрол (КФН) е разпоредила на 9 февруари компанията незабавно да показа проект за увеличение на капитала си в период от шест месеца, защото не дава отговор на условията за кредитоспособност.

" ДаллБогг ", която е част от групата на фармацевтичната верига „ Търговска лига ", стана основен състезател на пазара на наложителната застраховка " Гражданска отговорност " на колите през 2016 година Тогава тя внезапно съвсем утрои премийния си доход по тази застраховка. По последни данни на КФН от 30 ноември 2017 година, компанията е на пета позиция на пазара на " Гражданска отговорност " през 2017 година с доходи от 56.5 млн. лева и се подрежда след " Лев инс ", " Булинс ", " Евроинс " и " ОЗК-Застраховане ". Към същия месец на 2016 година постъпленията на " ДаллБогг " по този тип полици са били 58 млн. лева Скокът е внезапен по отношение на ноември 2015 година, когато приходите й са били към 21 млн. лева През 2016 година " ДаллБогг " доближи даже трета позиция на конкурентния осигурителен пазар.

През 2017 година обаче на два пъти изскочиха проблеми със положението и практиките на компанията. Първо, на 3 февруари 2017 година Комисията за финансов контрол разгласи резултатите си от огромната инспекция на активите и балансите на пенсионния и застрахователния бранш, от които излезе, че 13 застрахователя имат проблеми с капитала. Сред тях беше и " ДаллБогг: Живот и здраве ". Тогава сдружението имаше период да се поправи.

През ноември 2017 година избухна различен скандал, този път по отношение на писмо до премиера Бойко Борисов от Съвета на бюрата за автомобилно обезпечаване в Европейски Съюз, че " ДаллБогг " и " Лев инс " имат проблеми с покриването на компенсациите по полиците " Зелена карта " в чужбина.

Впоследствие от КФН обясниха, че са взети ограничения по случая и са издадени наставления, като до 12 декември сдруженията трябваше да дават контракти със своите представители в страните от системата „ Зелена карта ".

От решението на КФН от 9 февруари обаче излиза, че проблемите с " ДаллБогг " не престават. Принудителната административна мярка, наложена от регулатора, изисква компанията да възвърне личните средства на равнище, осигуряващо покритието на финансовото условие за кредитоспособност или да понижи рисковия профил, тъй че да се подсигурява спазването на финансовото условие за кредитоспособност, излиза наяве от решението на надзора.

От компанията обаче настояват, че нямат проблеми и че имат " безупречна пазарна известност " и " забележителна финансова непоклатимост ".

" Решението е рутинно и доста закъсняло. Всички ограничения са планувани и приложени още през 2017 година от " ДаллБогг ", когато към 31 декември нашата финансова адекватност е достигнала 185% - рекордно висока за строгите условия на Платежоспособност II освен за България и дори в Европа. Това е доказано от интернационалния одит на компанията през 2018 година ", показаха от компанията в самобитно „ право на отговор ".

От там допълниха, че смятат, че ограниченията на КФН са " закъснели, подхванати са безпричинно и без да кореспондират на настоящите индикатори за финансовото положение на застрахователното сдружение към датата на решението ". " То се основава на остарели, неверни и неактуализирани данни. Дадените от КФН наставления са на практика изпълнени още през 2017 година ", споделят още от " ДаллБогг ".

" Имамe безупречна пазарна известност, забележителна финансова непоклатимост и висока финансова адекватност ", добавя застрахователят.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР