Продължават сигналите за блокирани пътища и закъсали коли. Все още

...
Продължават сигналите за блокирани пътища и закъсали коли. Все още
Коментари Харесай

Валят сигнали за закъсали в снега по пътищата, евакуират хора, стотици селища без ток и вода

Продължават сигналите за блокирани пътища и закъсали коли. Все още стотици селища са без ток и вода, като по-голяма част от тях в Северозападна България. Влакове се движат със забавяне.

Група туристи - двама възрастни и четири деца, са евакуирани от Тетевенския Балкан, откакто бяха блокирани в хижа " Васильов " , заяви кметът на Тетевен Мадлена Бояджиева пред Българска телеграфна агенция.

В акцията е употребена общинска техника, присъединили са се и доброволци и планински спасители с моторни шейни. Туристите сега се транспортират до Тетевен с леки коли. По думите на кмета на всички места в общината има електрозахранване и водоподаване. Всички пътища са проходими при зимни условия.

В общините Ловеч, Летница и Троян доста села към момента са без ток и вода, прекратени са и мобилните връзки в част от региона. Заради снегонавявания има и затворени пътища и откъснати обитаеми места. Не пътуват и някои от междуселищните рейсове. Има бедстващи хора, чийто автомобил е закъсал в преспите още през вчерашния ден на пътя Горско Сливово - Крамолин.

Снеговалежът сътвори проблем на пътуващите с трен. От тази заран два бързи влака и един пътнически, минаващи през гара Враца, са имали закъснения - от 86 до 110 минути, оповестиха от Български държавни железници на интернет страницата си.

За проблеми с водоснабдяването в села във Врачанско поради липса на ток оповестиха от " ВиК " -Враца на уеб страницата си.

Криводолското село Лесура е недостъпно, оповестиха хора, опитващи се да изоставен обитаемото място, съобщи Българска телеграфна агенция. Според Ива Христова, пътуваща в една от спрелите на пътя коли, в посока Криводол е непроходимо. " Имало е преди този момент трактор, който е почиствал, само че не е довършил работата си и сега от селото няма излизане ", съобщи Христова.

Кметът на селото Евгени Захариев удостовери, че няма проходими пътища, по които може да се напусне Лесура. " Бях на място, обадих се на 112, изпратиха снегопочистваща машина, само че преспите са към 1,5 м. и снегоринът не съумя да довърши, останаха към 250 м. и се върна назад. И споделиха, че ще изпратят булдозер от с. Осен, с цел да довърши и да продължи до с. Фурен, тъй като и там е неприятно ", изясни Захариев. Не е ясно обаче по кое време ще дойде булдозерът, защото първо би трябвало да бъде претрупан на профилиран камион, уточни още кметът на с.Лесура.

По думите му пътищата в селото са почистени, само че половината обитаемо място няма ток, поради недостъпността му през днешния ден няма и доставен самун.

Евгени Захариев изясни още, че тази заран е потърсил подпомагане от пожарната, с цел да се помогне на хора, опитващи се от нощес да се приберат от работа, само че поради навяванията са останали да спят в колата, в прилежащото село с. Галатин. Пожарната обаче също не съумяла да мине през преспите. Селото е част от Община Криводол, в която има оповестено бедствено състояние.

Сигнал за недостъпно обитаемо място подаде преди обед и гражданин на романското село Камено поле.

Снимка: БТА

" Блокирани сме отвред, няма излаз, няма самун, нека не се случва нещо и да имаме потребност от здравна помощ ", разяснява Иванов. По думите му токът е пристигнал късно нощес, а водата - през нощта.

От общинска администрация в Роман потвърдиха обстановката и обясниха, че сега пробиват с багери и снегорини пътя Кунино - Камено поле. " Екипите работят от 6 часа сутринта, има информация за закъсал по този път автомобил ", сподели дежурният по сигурност в общината.

По думите му съвсем на всички места в селата на община Роман няма ток, няма и вода, не работят и клетките на мобилните оператори. В момента екипи на ЕРМ Запад са в с. Струпец, където след стартиране на електрозахранването би трябвало да проработят помпите за вода.

Снеговалежът сътвори проблем на ползващите трен. От тази заран два бързи влака и един пътнически, минаващи през гара Враца, са имали закъснения - от 86 до 110 минути , оповестиха от Български държавни железници на интернет страницата си.

В Габровска област без ток остават 110 села, както и крайни градски квартали. Работата по разчистването на снега и нападалите дървета продължава, само че е затруднена от планинския релеф и дълбоката снежна завивка.

Втори ден област Разград е в бедствено състояние. Основните пътища остават затворени поради навявания. Тапа от към 50 автомобила се е образувала по пътя от Разград за Търговище, откакто тази нощ снегорин е блъснал автомобил с румънска регистрация и се е обърнал в канавка.

Снимка: БТА

Бедствена конюнктура е оповестена в общините Силистра, Ситово, Дулово и Главиница. В Силистренско продължава работата по възобновяване на електричеството в 45 обитаеми места. В област Силистра към момента има ситуирани 3 контролно-пропускателни пункта: при Дулово, Стефан Караджа и Богорово. За Добрич може да се пътува единствено с леки коли, за Шумен и Русе - без ограничавания.

В мощ е бедствено състояние в общините Крушари и Добричка. На над 50 сигнала за евакуация и паднали дървета са отреагирали от Областната дирекция пожарна сигурност през денонощието. Евакуирани са били 33 души, от които 24 украинци, които са настанени в хотел в Балчик.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР