Продължават разпитите след арестите в ТЕЛК-Ловеч. Разследващите проверяват има ли

...
Продължават разпитите след арестите в ТЕЛК-Ловеч. Разследващите проверяват има ли
Коментари Харесай

Злоупотреби в ТЕЛК: Може ли да бъде спряна порочната практика?

Продължават разпитите след арестите в ТЕЛК-Ловеч . Разследващите ревизират има ли още забъркани в схемата за освидетелстване на здрави пациенти и завишаване на % неработоспособност против рушвет.

В четвъртък бяха арестувани шефката на комисията и мъж, който е бил медиатор сред лекари и пациенти. От прокуратурата обаче оповестиха, че в схемата са забъркани всички от ТЕЛК-Ловеч и други лекари. Подкупите са били от 200 до 1000 лв..
 

В момента на задържането й шефката на комисията е била с над 20 000 лв. в джоба си. От ГДБОП оповестиха, че предстоят още арести.

" ТЕЛК би трябвало да бъде отстранен във типа, в който е ", счита Капка Панайотова от Центъра за самостоятелен живот. " Освен инвалидната пенсия, експертното решение от ТЕЛК дава най-малко още 10 придобивки - стикери за паркиране, билети за превоз. Абсурдното е, че страната дава придобивката, само че градският превоз постоянно е недосегаем. Този цинизъм не може да продължава ", разяснява пред тя.
 

" Нужна е една по-добра промяна в ТЕЛК. Така, както са написани в този момент, разпоредбите основават предпоставки и за корупционни практики. Освен това никой не желае да работи в ТЕЛК. Медиците там са на доизживяване ", съобщи юристът по здравно право доктор Мария Петрова. И добави, че лекарите би трябвало да осъзнаят, че поставяйки си подписа под даден документ, носят сериозна отговорност. " Така стоят нещата и с подправените болнични. При издаването им медиците не си дават сметки, че вредят на пациента, на самите себе си и на цялата обществена система ", разяснява още юристът.-->
 


Според Капка Панайотова процентът на изгубена неработоспособност се пресмята въз основата на диагнози и се дават подкупи точно за тяхната замяна. " Ето за какво единственото нещо, за което би трябвало да се употребява решението на ТЕЛК, е общественото обезпечаване. Всичко друго следва да бъде самостоятелно ", разяснява Панайотова.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР