Продължават проверките на Агенцията по безопасност на храните след съмненията

...
Продължават проверките на Агенцията по безопасност на храните след съмненията
Коментари Харесай

Проверките на БАБХ след съмненията за опасен спанак продължават

Продължават инспекциите на Агенцията по сигурност на храните след подозренията за спанак в комерсиалната мрежа, подправен с листа от отровното растение татул.

Двама души от Попово – мъж и жена, бяха признати в болница с натравяне, откакто консумирали храна, приготвена със спанак. Продукцията е от пловдивското село Златитрап.

Мъжът и дамата са в устойчиво положение, освободени са за домашно лекуване, защото не е било неотложно да бъдат приети в болница в лечебното заведение. До момента няма недоволства от други хора.
Изтеглят от пазара спанак, има подозрение, че е подправен с татул Двама души в Търговище са със подозрение за атропиново отравяне
„ След сигнала извършихме незабавна инспекция в обекта, от който е закупен спанакът. При отваряне на пакетите в една от опаковките са намерили единични стръкчета, разнообразни от спанака по цвят и аромат. Това са хипотетичните листа татул”, изясни доктор Анелия Цонева, шеф на регионалната дирекция на БАБХ в Търговище.

„ Цялото количество открит спанак е изтеглен от комерсиалната мрежа. Самата компания незабавно си задейства процедурата по евакуиране. Междувременно правим инспекции и в другите хранителни обекти в града”, добави тя.

Д-р Цонева прикани хората, които са си закупили от този спанак и към момента не са го консумирали, да го върнат в магазините.

Снимка: btvnovinite.bg

Земеделският производител сподели, че има над 700 кг от спанака, които са под забрана в склада му, които следва да бъдат унищожени и нито един пакет от него няма да доближи до комерсиалната мрежа.

Ивайло Малджански няма разумно пояснение по какъв начин листа от татул са попаднали в пакетите със спанак. Прави се ревизия на 3 места и всичко, което не е спаначени листа, се отстранява, увери той. В момента е спряна беритбата до изясняване на обстановката, сподели още Малджански.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР