Продължават преговорите за коалиционно споразумение на Продължаваме промяната с БСП,

...
Продължават преговорите за коалиционно споразумение на Продължаваме промяната с БСП,
Коментари Харесай

Здравеоазването - основна тема на втория ден преговори за кабинет

Продължават договарянията за съдружно съглашение на Продължаваме промяната с Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ". Експертите на партиите обсъждаха оферти за промени в опазването на здравето, образованието и земеделието.

Преговарящите се скараха за ограниченията за преодоляване на коронавирус епидемията, само че се сплотиха,че е нужна смяна в метода на финансиране на здравната система.

В кратковременен проект цели за четирите партии е преодоляването на епидемията от ковид.

Георги Михайлов от Българска социалистическа партия В разяснява, че в случай че вършим нови коронавирус лечебни заведения в края на пандемията, те ще банкрутират.

" Не може в енергетиката да има един, леден запас му споделят, за който страната заплаща милиони, без да се употребява. А ние да нямаме подготвеност за преодоляване на такива обстановки, било то и пандемични ", съобщи Ивайло Христов от Има Такъв Народ.

Българска социалистическа партия се опълчиха и на концепцията на " ИТН " да има всеобщо тестване за Т-клетъчен имунитет.

" Това ми звучи малко като към този момент отиваме на равнище НАСА, отиваме на равнища, които не са за тази работа ", сподели Георги Михайлов от Българска социалистическа партия.

" Това е главният миг - по какъв начин ние да убедим едни хора, че би трябвало да се имунизират, а други, че по-скоро е въпрос на избор дали да го създадат или не ", добави Андрей Чорбанов от Има Такъв Народ.

И от четирите партии бяха единомислещи,че имунизацията против ковид ще остане доброволна.Решиха обаче, че е нужна осведомителна акция.

" Има толкоз антиваксърски настроения, когато има обърквания, боязън и други проблеми, които пречат да се осъществя една огромна акция, която е нужна от позиция на публичното здраве ", сподели Александър Симидчиев от Демократична България.

В дълготраен проект специалистите оферират актуализиране на Националната здравна карта, основаване на електронно здравно досие. Заговориха за анулация на клиничните пътеки и обявиха, че ще работят държавните и общинските лечебни заведения да не бъдат търговски сдружения.

" От пенсии не може да се краде, само че от здраве може. И методът това да се случва са комерсиалните сдружения ", бе безапелационен Георги Михайлов от Българска социалистическа партия.

" Парите изтичат, без значение дали е комерсиално сдружение или държавна конструкция. Парите изтичат, тъй като няма съответен надзор. Не споделям, че сме срещу промяната на статута. Казвам, че това не решение на казуса с приключването на пари ", коментинра съпредседателят на Политическа партия Асен Василев.

" Аз ви предложих 3 разновидността, 3 степени за контрол; Нашите догатки са, че може към 80% от сегашните приключвания да ги стопираме ", сподели Ивайло Христов от Има Такъв Народ.

" Въпросът е дали това постанова да бъдат пререгистрирани в друга форма или това постанова те да бъдат пререгистрирани в друга форма или може да стане просто с създаване на такива структури за надзор ", разяснява Александър Симидчиев от Демократична България.

Четирите партии набелязаха ограничения за справяне с дефицита на фрагменти и ниските заплати в здравната система. Разбраха се незабавната помощ да бъде осъвременена и да се търсят благоприятни условия здравната каса да заплаща отчасти медикаментите за лекуване на деца до 14 години.

Финансистите на четирите партии ще разискват концепциите за демонополизация на здравната каса и заплащане на здравни осигуровки съгласно заплатата.

По тематиката работиха: Альоша Шаламанов, Милена Кирова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР