Продължават преговорите между първите две парламентарни сили за формиране на

...
Продължават преговорите между първите две парламентарни сили за формиране на
Коментари Харесай

Проектокабинетът „Денков-Габриел“: По информация на bTV вече се говори за персонален състав

Продължават договарянията сред първите две парламентарни сили за образуване на постоянна власт. И в днешния ден - срещи и мнения, а упованията са новият кабинет да е реалност другата седмица.

Преговорите продължиха на 4 очи на равнище основни договарящи - Николай Денков и Мария Габриел, които са се видели рано сутринта тук, в постройката на Народното събрание. По информация на bTV към този момент се приказва за личен състав на кабинета и с изключение на за министри - и за втория ешелон на властта.

Мария Габриел и Николай Денков са имали среща на „ четири очи “

„ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “, които са в основата на кабинета, се чака да имат лидерска среща и съдружен съвет на следващия ден или в четвъртък, на който поименният състав да бъде одобрен.

Същевременно, служебните министри към този момент импровизирано споделят, че хоризонтът на мандата им изтича на 31 май.

След 9 месеца Николай Денков ще подаде оставка като министър-председател, с цел да бъде определена Мария Габриел

Пловдив, където игра мач в състава на Бистришките тигри, Бойко Борисов разгласи.

„ Тези, които биха споделили нещо против такова държавно управление, са за срив на цялата политическа система. Нови 6 избори, тоест - злополука. Аз го назовавам отговорно държание на диаметрално противоположни като ненавист партии и със 100% идентични стратегии “, сподели водачът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Ние няма да се заобичаме, посочи водачът на ГЕРБ

Във Facebook Кирил Петков написа, че няма да е част от бъдещия кабинет „ Денков – Габриел “. И се извини на гласоподавателите си за това, че се е стигнало до взаимна формула на ръководството.

„ Tози формат не е коалиция, в противен случай - той е основан, точно тъй като не можем да създадем коалиция с ГЕРБ. Сега към този момент да отидем до действителния различен избор, който стои, в случай че не създадем този механизъм - шести следващи избори “, написа той.

„ Този формат не е коалиция, в противен случай “, написа той в профила си във Facebook

„ Продължаваме промяната “ са подложени на рецензия и от някогашни свои. Като транспортния министър - Николай Събев, който беше от най-големите спонсори на групировката.

„ Моля всички, които ме последваха, с цел да създадем България по-добро място като променим системата политически, да одобряват моите извинения. Не се оправих. Реших, че са назрели изискванията и хората имат потребност от смяна. Извинете ме. Подведох ви “, споделя той.

„ Демократична България “ резервират безмълвие, само че решението на дясната коалиция се чака още на следващия ден: „ По мотив на информацията за реализация на втория мандат с ротация сред Николай Денков и Мария Габриел, Националният съвет на „ Зелено придвижване “ не е взел решение и ще се произнесе в сряда - 24 май. “

Останалите партии били уплашени от растежа на „ Възраждане “ и били подготвени на всичко

А част от останалите партии в Народното събрание останаха сериозно настроени.

„ Такова крупно изменничество, такава крупна политическа измяна, не се е случвала до момента в нашата история. Но въпреки това, предвид на това, че зад това политическо изменничество стои едно дългогодишно национално изменничество от двете обединения, мисля, че нямаме съображение за особена изненада “, съобщи водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов.

Във Facebook Слави Трифонов показа откъс, препращящ към древногръцката митология. Той касае синовете на Едип - Етеокъл и Полиник, които се разбрали да ръководят на ротационен принцип, само че единият тръгнал с войски против другия. А Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи и през днешния ден резервираха безмълвие.

Следващата седмица евентуално ще се стигне до гласоподаване в пленарната зала на кабинета „ Денков – Габриел “.

Какво ще е разпределението на силите в него ?

„ За “ се чака да гласоподават ГЕРБ - Съюз на демократичните сили и Политическа партия - Демократична България, което прави 133 гласа за бъдещия кабинет.

На противоположния полюс са всички останали – „ Възраждане “, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. Или общо 107 гласа.

Така кабинетът би имал доста над половината гласове.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР