Продължават пороите на Балканите и днес у нас се очакват

...
Продължават пороите на Балканите и днес у нас се очакват
Коментари Харесай

Експерти: Ще продължи да има по-голямо отклоняване от климатичните норми

Продължават пороите на Балканите и през днешния ден у нас се чакат дъждове в пет области на страната. В Европа климатолозите предизвестиха тази седмица за огромни жеги, във Франция чакат до края на седмицата над 40 градуса, горещо е в Белгия, в Германия, в Испания и в Италия. На какво се дължат тези естествени аномалии и какво ни чака в околните години, обратими ли са климатичните промени - тези въпроси коментира климатологът Антоанета Йотова в предаването " Преди всички " на БНР.

Според нея тези проливни извалявания у нас са много повече и много по-често, в сравнение с сме ги следили преди.

" През 2014 година, сякаш тогава за първи път обърнахме най-голямо внимание във Варна, в квартал " Аспарухово " се случи такова изваляване с огромни последици, в това число човешки жертви. Но в случай че се върнем в персоналните си мемоари обратно, ще забележим, че стават все по-чести и все по-интензивни на повече места ", сподели тя.

Според климатолога това значи, че климатичните промени стават все по-чести и все по-интензивни на повече места и са изразени не толкоз и единствено посредством високи температури, а посредством рискови прояви на времето.

Тази гореща вълна, която е сега в Европа, е в действителност рискова демонстрация на времето, разяснява Йотова.

Фокусът съгласно нея не всеки път би трябвало да бъде върху температурите, а върху другите способи, по които климатичната система реагира, с цел да покаже, че има едно небалансирано нейно проявяване.

" Климатичните промени са резултат на естествени фактори, само че не би трябвало да се неглижира и човешкото присъединяване, което в последните 150-200 години работи в посока на това  климатичните промени да са в неподходяща за него посока ", счита климатологът.

Резултати от проучвания демонстрират, че ще продължи да има по-голямо отклонение от климатичните правила в едната или в другата посока, сподели Антоанета Йотова.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР